Elektra previše naplaćivala struju?

Vlada kroz zakone i poreze privatnim poduzetnicima sve više nameće neviđenu stegu, drastično kažnjava i najmanji propust, a istodobno tvrtkama koje se nalaze u portfelju države tolerira šlamperaj koji u konačnici opet skupo plaća realni sektor – tvrdi vlasnica knjigovodstvenog servisa te ilustrira probleme klijenata kojima vodi poslovne knjige, piše Večernji.hr.

Hrvatska elektroprivreda, odnosno Elektra Zagreb, polovicom srpnja ove godine poslala je dva nova obračuna za potrošnju struje. Zbog neispravnosti uređaja za upravljanje tarifama, izvješćuje Elektra poduzetnika u dopisu koji se odnosi na tzv. mrežarinu, obračun za razdoblje od ožujka 2011. do svibnja 2013. korigiran je na manji iznos. Višak sredstava uplaćen u protekle dvije i pol godine, navode, bit će uvršten u obračun za sljedeće mjesece. U HEP-u kažu da im nije bila namjera nikoga prevariti, što svjedoče i smanjenjem računa. Uređaj se pokvario, a (ne)ispravnost obračuna moguće je otkriti tek provedbom polugodišnjih obračuna za svakog korisnika.

Sugovornica pak dvoji i upozorava- uređaj za tarifiranje bitan je za potrošnju struje, ne i za mrežarinu. Usto, ako je bio u kvaru tijekom 2011., od tada je provedeno pet polugodišnjih obračuna. Kako u tim intervalima nitko nije detektirao pogrešku? Na stranu i novac, ističe, u međuvremenu su zaključena financijska izvješća za dvije poslovne godine, a sada treba ponovno prepravljati podatke zbog nečijeg previda. Njezin klijent, kaže, razmišlja o tome da možda on HEP-u sada ispostavi zahtjev s obračun kamata na iznos preplate. Dodaje da se sve češće suočava sa sličnim situacijama. HEP je samo ilustracija, stoga dvoji koliko su pogreške (ne)namjerne jer zna se raditi o velikim iznosima. (Izvor: Večernji.hr)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox