Elektrifikacija zračnog prostora - uzlet održivog zrakoplovstva uvođenjem prvih električnih teretnih aviona

Alice je vodeći svjetski potpuno električni zrakoplov koji teretnim i putničkim zračnim prijevoznicima omogućuje upravljanje flotama s nultom emisijom. Eviation očekuje da će isporuku ovih aviona DHL Expressu izručiti već 2024. godine. Kasnije ove godine planiran je i njezin prvi let.


Čvrsto vjerujemo u budućnost s logistikom bez emisija“, kaže John Pearson, izvršni direktor DHL Expressa. „Na putu prema zelenim logističkim operacijama elektrifikacija svih vrsta prijevoza igra ključnu ulogu i značajno će pridonijeti našem globalnom cilju održivosti i nulte emisije. DHL Express desetljećima je poznat kao pionir u zrakoplovnoj industriji. U tvrtki Eviation smo našli savršenog partnera koji s nama dijeli istu svrhu i zajedno ćemo krenuti u novu eru održivog zrakoplovstva.

Zrakoplovom može upravljati jedan pilot i prevesti 1.200 kilograma težak teret. Za punjenje po satu leta bit će potrebno 30 minuta ili manje, a avion će imati domet od 815 kilometara (440 nautičkih milja).

Električni teretni avion koristit će se u svim okruženjima koja trenutno opslužuju klipni i turbinski zrakoplovi. Njegovi napredni elektromotori imaju manje pokretnih dijelova s ciljem povećanja pouzdanosti i smanjenja troškova održavanja.

Operativni softver koji upravlja Alice kontinuirano prati performanse kako bi osigurao optimalnu učinkovitost. Idealan je za tranzicijske rute i zahtijeva manje ulaganja u infrastrukturu. Električni se zrakoplovi mogu puniti tijekom utovara i istovara čime se osigurava brzo vrijeme obrade ključno za stroge rasporede DHL Expressa.

Ovaj je zrakoplov zbog svog raspona i kapaciteta fantastično održivo rješenje za našu globalnu mrežu, kaže Travis Cobb, EVP globalnih operacija i zrakoplovstva DHL Expressa. Naš je cilj dati značajan doprinos smanjenju emisije ugljika, a ovaj napredak u floti i tehnologiji bit će dug put do postizanja daljnjih smanjenja ugljika. Za nas i naše klijente ovo je vrlo važan korak na našem putu prema dekarbonizaciji i korak naprijed za zrakoplovnu industriju u cjelini.

Od prvog dana postavili smo odvažan cilj transformirati zrakoplovnu industriju i stvoriti novu eru, eru električnih zrakoplova, kaže izvršni direktor Eviationa Omer Bar-Yohay. Partnerstvo s tvrtkama poput DHL-a koje su vodeće u održivom prijevozu e-tereta dokaz je da nas očekuje električno doba. Ova najava značajna je prekretnica u našoj potrazi za promjenom budućnosti leta širom svijeta.

Dekarbonizacija operacija jedan je od glavnih stupova novog Plana održivosti DPDHL Grupe objavljenog ranije ove godine. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox