Energetska učinkovitost prilika za izlazak građevinskog sektora iz krize

Strateška odrednica Hrvatske je unapređenje sustava energetske učinkovitosti kako bi se smanjila potrošnja električne energije za 20 posto, kao i emisija stakleničkih plinova, a cilj je da se do 2020. godine 20 posto ukupne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, kazao je ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat na stručnom skupu obrtnika građevinara, održanom u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Izgradnja novih hidroelektrana i pratećih sustava je nacionalni projekt. No, već nekoliko godina država i tvrtkama sufinancira projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, a u tu svrhu će i u 2011. godini iz državnog proračuna biti izdvojeno 220 milijuna kuna, napomenuo je Horvat.

Predsjednik HOK-a Mato Topić istaknuo je da obrtnici, pa tako i oni građevinske struke osjećaju posljedice krize, a opterećuju ih problemi sive ekonomije i visokih poreznih davanja.

Obrtnici građevinari, kao i oni koji se bave završnim radovima u građevinarstvu, dodao je Topić, čine značajan dio ukupnog obrtništva - od 90.000 trenutačno aktivnih obrtnika, njih je oko 12.000.

Cijene usluga u graditeljstvu su pale, rokovi naplate potraživanja su neizvjesni, a posljedica toga je pad broja obrta koji imaju registriranu djelatnost iz područja graditeljstva za 11 posto u proteklih godinu dana, naglasio je predsjednik Ceha graditeljstva Zvonko Pecikozić.

Na seminaru "Energetska učinkovitost zgrada" inozemni i domaći stručnjaci govorili su o energetskim karakteristikama zgrada, zahtjevima i smjernicama EU, potporama i poticajima za ugradnju energetski učinkovitih toplinskih uređaja itd.

Organizator stručnog skupa građevinara je HOK u suradnji sa Hrvatsko-austrijskom trgovinskom komorom te Udrugom strojarsko-brodograđevnih inženjera. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox