EPPO Hrvatska: Europska javna tužiteljica Laura Kövesi u prvom je posjetu Hrvatskoj-ovdje smo da štitimo novac Hrvata

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi boravi u Hrvatskoj, vrlo zadovoljna poslom koji obavljaju u zagrebačkoj ispostavi europskog ureda. O suradnji EPPO-a i OLAF-a, novinarski tim Poslovnog savjetnika pisao je u specijalnom intervjuu s ravnateljam ureda OLAF, Ville Itala.

Ville Itälä, OLAF: Za "zelenu tranziciju" EU je osigurala najveći novac ikad – 720 mlrd. eur, posebno ćemo ga držati na oku | Poslovni savjetnik (poslovni-savjetnik.com)

Ured europskog javnog tužitelja u četvrtak navečer objavio je na Twitteru otvorenu pohvalu svojoj hrvatskoj ispostavi.

Ponosni smo na vrijedan i odlučan tim EPPO-a u Zagrebu, grupu strastvenih i hrabrih delegiranih europskih tužitelja i pomoćnika koji dokazuju da Ured mijenja pravila igre u europskom pravosuđu, stoji uz fotografiju u objavi.

Riječ je o ljudima koji su u nešto više od godinu dana postojanja naložili hapšenje dvoje nekadašnjih ministara iz Vlade RH, Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića, te Tomislava Petrica, ravnatelja SAFU, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Žalac je završila pod istragom zbog afere koju je Telegram otkrio još 2019., a riječ je o sumnjivoj kupovini softvera, koji je, kako je potvrdio EPPO, bio preplaćen. Tolušića pak europski tužitelji istražuju zbog sumnji u malverzacije sa sredstvima za poljoprivredu, točnije za podizanje novih vinograda.

Koga još progone?

Tu je i golema afera s EU sredstvima za gradnju pročistača u Varaždinu vrijednog oko 260 milijuna kuna, kao i za pročistač u Velikoj Gorici gdje je među optuženima nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik Dražen Barišić. Gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića EPPO tereti za primanje mita za natječaj s reciklažnim dvorištem i solarnom elektranom. S njima je optužen i poduzetnik Krešo Petek kojem su, kako se sumnja, gradonačelnici namještali unosne poslove sufinancirane europskim sredstvima.

Zagrebački EPPO dobio je već i prvu presudu – poljoprivrednik iz Međimurja priznao je da je lažirao poreznu prijavu u natječajnoj dokumentaciji za EU sredstva, a pod istragom zbog krivotvorenja potvrde Porezne uprave je i poduzetnik iz Istre. Uhapsili su i voditeljicu iz agencije HAMAG Bicro koja je natječaj namještala svom rođaku.

Evo što kaže Laura Kövesi

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi potvrdila je danas na press konferenciji u Zagrebu da se u Hrvatskoj vodi još nekoliko desetaka postupaka. Na izravno pitanje ima li problema s Državnim odvjetništvom RH, budući da su njihovi tužitelji zaključili da ne treba istraživati Gabrijelu Žalac, dok je EPPO ipak otvorio istragu koja je dovela do uhićenja, Kövesi je odgovorila prilično diplomatski.

Ne mogu komentirati konkretne slučajeve niti odluke lokalnih vlasti. Ima različitih odluka, no mi radimo svoj posao i vjerujemo hrvatskim istražiteljima. Na pitanje tko će idući završiti pod istragom europskih tužitelja u Hrvatskoj, Kövesi je uz osmijeh odgovorila: Ne mogu vam dati popis.

"Mi nismo stranci, nismo inozemna institucija. Jedan smo ured koji djeluje u 22 države članice, uključujući Hrvatsku. Imamo hrvatske tužitelje, govore hrvatski. Idemo pred hrvatske suce, sudove, surađujemo s hrvatskom policijom. Dakle, ovdje smo kako bismo ih zaštitili, oni su europski građani, štitimo novac EU, što znači da štitimo proračun Hrvata, novac Hrvata i, u konačnici, Hrvate kao europske građane.

Ako imate informacije o kaznenim djelima, prijevarama koje spadaju pod nadležnost EPPO-a, obratite nam se, jer naš je glavni cilj zadobiti povjerenje građana, uključujući Hrvate, a ako budu imali povjerenja u naš rad, znači da obavljamo veoma dobar posao. Tu smo kako bismo radili za njih, zaštitili ih i obavljali svoje dužnosti."

(ps/sm)

Izvor: EPPO Twitter, Telegram, Poslovni savjenik, N1

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox