Ville Itälä, OLAF: Za "zelenu tranziciju" EU je osigurala najveći novac ikad – 720 mlrd. eur, posebno ćemo ga držati na oku

Čak i najtvrđi euroskeptici u Hrvatskoj sigurno podržavaju europsko tijelo koje je nastalo s ciljem istraga prijevara povezanih s proračunom EU-a i korupcije. Pogotovo ako dolaze iz europske države kao što je Hrvatska u kojoj je korupcija institucionalizirana. Zato nam je čast porazgovarati o problemu koji je posebno istaknut u Hrvatskoj s generalnim direktorom OLAFA Villeom Itälä, za izdanja Business Media Group-e, Udruga.hr i Poslovni savjetnik.

Dolazite iz Finske, zemlje u kojoj se i najmanja korupcija strogo kažnjava. Uz to, postoji i visoka razina političke odgovornosti, pa političari čak daju ostavke zbog neuspjeha reforme, a kamoli trošenja novca poreznih obveznika na osobne stvari. Kako je Finska to uspjela?

To je pitanje na koje bi vjerojatno najbolje odgovorili moji kolege u Finskoj. Kao glavni ravnatelj Europskog ureda za borbu protiv prijevara, jednako sam ponosan što služim svim građanima Europske unije kao što sam bio kada sam služio građanima Finske na početku svoje karijere. Svaka zemlja u EU-u ima svoje specifičnosti, ali OLAF vrlo blisko surađuje sa svakom od njih kako bi zaštitio proračun EU-a od prijevara. Porezni obveznici iz cijele EU imaju pravo zahtijevati da se svaki cent njihovog novca potroši točno onako kako bi trebao.

Što bi se u Hrvatskoj trebalo promijeniti da se stvori tako visok stupanj političke odgovornosti i visoka odgovornost u obavljanju državnih i javnih funkcija – što je po meni preduvjet za smanjenje korupcije u državnim i javnim službama?

Bilo bi izvan moje uloge držati bilo kome predavanja. Uloga OLAF-a je vrlo konkretna: otkrivamo i istražujemo prijevare, pripremamo politike za sprječavanje i borbu protiv prijevara, surađujemo s nacionalnim tijelima kako bismo osigurali da naše istrage budu što učinkovitije i da se prevedu u djelo, podržavamo države članice u njihovoj borbi protiv prijevara - kao što je traženo i potrebno.

OLAF postoji od početka 21. stoljeća. Što biste izdvojili kao njegove najveće dosadašnje uspjehe?

Čak smo godinu dana stariji od toga! OLAF je započeo s radom 1999. Protekle 23 godine bile su vrlo zauzete: otkrili smo prijevaru protiv EU fondova za milijarde eura; zaustavili smo krijumčarenje i lažnu robu svih vrsta, od cigareta i sportske obuće do opasnih igračaka ili ilegalnih pesticida i plinova; pomogli smo održati najviše standarde javnih usluga u institucijama EU-a istražujući tamošnje slučajeve nedoličnog ponašanja.

Moram reći da sam posebno ponosan na mrežu koju je OLAF uspio izgraditi tijekom ovih godina. Imamo sporazume i odnose s lokalnim, nacionalnim i međunarodnim vlastima, organizacijama, privatnim i javnim operaterima diljem svijeta. Timski rad za nas je ključna riječ, a prekogranično povezivanje u EU i u cijelom svijetu upravo je mjesto gdje možemo pomoći u rješavanju složenih transnacionalnih slučajeva prijevare.

Na taj se način prevaranti ne mogu sakriti iza granica ili iskoristiti praznine i razlike između nacionalnih sustava. Ali ako smijem dati broj za naša postignuća, spomenuo bih da je samo od 2010. godine OLAF preporučio više od 8 milijardi eura tražbina za povrat od prevaranta.

OLAF razvija politiku borbe protiv prijevara za Europsku komisiju. Koje su trenutne smjernice za ovu politiku?

Doista, OLAF ne provodi samo istrage; također je vodeća služba u Europskoj komisiji kada je u pitanju razvoj politika EU protiv prijevara. To uključuje Strategiju borbe protiv prijevara Europske komisije (ili CAFS, jedan od mnogih akronima u svijetu borbe protiv prijevara). Uvijek moramo biti u toku s novim rizicima, tehnologijama, obrascima prijevare kako bismo osigurali da proračun EU-a na kraju podupire projekte koji poboljšavaju dobrobit i budućnost Europljana, a ne džep prevaranta. Štoviše, kada prevaranti uspiju, dovode u pitanje integritet djelovanja EU-a i potkopavaju povjerenje javnosti u rad EU-a. Općenito, cilj je nastaviti poboljšavati način na koji sprječavamo, otkrivamo, istražujemo i sankcioniramo prijevare.

Trenutni CAFS ima dva glavna cilja ili dvije točke koje želi ojačati: sposobnosti Komisije u prikupljanju i analizi podataka o prijevarama te suradnju, koordinaciju i procese unutar Komisije kada je u pitanju borba protiv prijevara.

CAFS je popraćen akcijskim planom koji pokriva teme kao što su integritet i usklađenost; znanja i oprema; transparentnost financiranja EU; borba protiv prijevare u prihodima. Budući da je provedba sadašnjeg akcijskog plana skoro dovršena, OLAF trenutno zajedno s drugim službama Komisije razmatra iduće korake i reviziju akcijskog plana.

OLAF zapošljava stotine stručnjaka - od istražitelja do veterinara - kako bi se stvorila što veća pokrivenost u otkrivanju prijevara, od otrovnih tvari u igračkama do otrovnih dezinficijensa na tržištu, što je bio nedavni slučaj 2020. godine kada su 140.000 litara povučene s tržišta EU. U pandemiji koronavirusa otkrili ste milijune neispravnih antikorona proizvoda, gdje su bili najveći izazovi?

Pandemija je iznenadila cijeli svijet. Svi smo se odjednom našli u hitnoj situaciji, zatvoreni u svojim domovima, u strašnom nedostatku osnovne zaštitne opreme kao što su maske za lice ili sredstvo za dezinfekciju ruku.

S jedne strane, OLAF-ovi istražitelji morali su se suočiti sa zdravstvenim i putnim ograničenjima. Morali smo pronaći nove načine rada i pribavljanja dokaza potrebnih za naše slučajeve. Kada nije bilo učinkovitih alternativa putovanju, naši su istražitelji morali zaobići mnoge poteškoće kako bi mogli obavljati provjere i inspekcije na licu mjesta.

Bio sam vrlo impresioniran prilagodljivošću i domišljatošću osoblja OLAF-a tijekom pandemije. Naši rezultati za 2020. i 2021. pokazuju da su prevladali izazov i nastavili štititi novac poreznih obveznika, zdravlje i sigurnost građana EU-a od prevaranata unatoč svim poteškoćama povezanim s COVID-19.S druge strane, prevaranti su uvijek u potrazi za novim prilikama. Već smo znali što očekivati ​​kada je roba poput maski za lice postala rijetka, a opet vrlo tražena roba.

OLAF je identificirao više od 1250 sumnjivih tvrtki koje su djelovale kao posrednici ili trgovci lažnim ili nekvalitetnim proizvodima povezanim s pandemijom COVID-19, a pomogli smo zaustaviti više od 100 milijuna artikala lažnih ili nekvalitetnih medicinskih potrepština. Tvrtke su se često nalazile u trećim zemljama izvan EU-a kako bi njihova identifikacija bila teža i teže istražna.

Kada je došlo do dugo očekivanog cjepiva, prevaranti su se pokušali pretvarati da imaju cjepiva za prodaju državnim tijelima – naravno, kako smo doznali, samo su htjeli ugurati novac u džep i pobjeći.

Ukupno su te lažne ponude predstavljale gotovo 1,2 milijarde doza cjepiva po ukupnoj cijeni od preko 16,4 milijarde eura. OLAF je intervenirao na vrijeme s našim javnim upozorenjem i istragama, tako da nije izgubljen javni novac, a uvođenje cjepiva bilo je zaštićeno.

Čemu OLAF trenutno najviše obraća pažnju kako bi zaštitio potrošače na tržištu EU?

Ljudsko zdravlje i sigurnost, te okoliš, sve su više kolateralna šteta prijevara. OLAF-ovi istražitelji su na oprezu u vezi toga. Kada je riječ o zaštiti europskih potrošača, najrelevantniji dio OLAF-ovog mandata je borba protiv krijumčarenja i krivotvorina. Ako lažna ili nedopuštena roba dospijeva na tržište EU-a, to često ne samo da šteti poštenim tvrtkama i javnim financijama – to također može dovesti potrošače u opasnost. Dugačak je popis potencijalno opasnih roba koje smo presreli. Već sam spomenuo maske za lice i drugi materijal vezan za COVID-19 koji nije pružao zaštitu koju je trebao pružiti. Ali nedavno smo se također fokusirali na opasne igračke, lažni alkohol, krivotvorene mehaničke komponente koje su mogle ugroziti sigurnost strojeva koje svi koristimo, pesticide itd.

Istražujete li medijska otkrića o prijevarama, poput utaje poreza od strane mnogih bogatih građana EU - otkrivaju 'Panama papers'?

Ne mogu potvrditi ili demantirati bilo koje potencijalne slučajeve, ali svakako mogu reći da u svojim istražnim aktivnostima OLAF općenito također koristi sve dostupne informacije otvorenog izvora. Posljednjih godina ulagali smo u najsuvremeniju tehnologiju za praćenje i obradu takvih informacija. Kada su Panamski dokumenti objavljeni, stručnjaci OLAF-a analizirali su dokumente na bilo kakve tragove o prijevari protiv proračuna EU-a ili ozbiljnom nedoličnom ponašanju osoblja i članova EU-a te pokušali identificirati bilo kakvu sustavnu ranjivost u programima Europske komisije, kako bi je ispravili.

Vratimo se Hrvatskoj. Vašem uredu je dosta toga prijavljeno – od korupcije u medijima do korupcije u pravosuđu. Na čemu trenutno radite?

Ovdje moram napomenuti da je OLAF-ov mandat boriti se protiv prijevara koje utječu na proračun EU-a – odnosno novac europskih poreznih obveznika. Borimo se protiv prijevara protiv EU fondova, krijumčarenja i krivotvorina, carinskih prijevara i nedoličnog ponašanja u institucijama EU. Korupcija svakako može biti dio shema koje otkrivamo.

Na koje tokove novca iz EU fondova u Hrvatsku - ćete obratiti posebnu pozornost? Pogotovo sada kada su energetika i poljoprivreda presudni zbog rata u Ukrajini?

EU je sebi postavila vrlo ambiciozne ekološke ciljeve (a klimatska izvanredna situacija oko nas pokazuje koliko je ovaj napor prikladan). Zelene tehnologije, održivi razvoj i poljoprivreda, obnovljiva energija morat će se financirati velikim ulaganjima.

Kada je COVID pogodio naša gospodarstva i društva, EU je odgovorio najvećim fondom koji je ikada stvorio: EU-ovim instrumentom za oporavak i otpornost, čime je državama članicama dostupno više od 700 milijardi eura. Najmanje 37% tog novca bit će uloženo u mjere potpore zelenoj tranziciji EU-a.

Znamo kako funkcioniraju prevaranti i možemo očekivati ​​da će se oni pokušati dočepati dijela tog novca. Kako se financiranje zelenog projekta povećava, tako se povećava i naša pozornost.

Što će OLAF posebno imati u fokusu u budućnosti?

Spomenuo sam zelenu tranziciju EU-a i kako će se ona financirati iz EU fonda za oporavak nakon pandemije, Instrumenta za oporavak i otpornost. Ukupno financiranje – ne samo za ekološke projekte, već i za mnoge druge sektore – je bez presedana: 720 milijardi eura. Ovaj novac ćemo držati na oku. Već smo naporno radili na prevenciji, kako bismo spriječili prijevaru prije nego što se ona i dogodi.

Primjerice, prošle je godine OLAF pregledao sve nacionalne planove koje je predstavilo 27 država članica EU o tome kako namjeravaju uložiti svoj udio u fondu za oporavak. Željeli smo osigurati da svi ovi planovi sadrže odgovarajuće mehanizme i zaštitu za djelovanje protiv mogućih prijevara.

Za budućnost smo se već udružili s Europolom, Eurojustom i Uredom europskog javnog tužitelja kako bismo bili spremni uključiti se u naše istrage ako otkrijemo bilo kakvu prijevaru. Suradnja s našim partnerima – uključujući nacionalne vlasti – jest i nastavit će biti jedan od naših prioriteta.

Za kraj molio bih da navedene najaktualnije poteze u vezi borbe protiv prijevara u EU?

U vrijeme ovog intervjua upravo smo objavili naše posljednje godišnje izvješće. Godišnja izvješća OLAF-a osvrću se na prethodnu godinu i prikazuju što smo postigli, na što smo se usredotočili i kako smo se ponašali u svom radu. To je za nas dobro mjerilo i lijepa prilika da se predstavimo građanima koji su znatiželjni vidjeti što radimo.

Svakako mogu reći da je prošla godina bila naporna! Završili smo 212 istraga, analizirali 1100 prijava i dosjea koji su doveli do 234 nove istrage, a preporučili smo povrat više od pola milijarde eura od prevaranta.

Već sam spomenuo naš rad na sprječavanju prijevara protiv EU fonda za oporavak, naš fokus na prijevare koje utječu na okoliš, na proizvode povezane s COVID-19, na krijumčarenje i krivotvorenje proizvoda svih vrsta.

Ono što još nisam imao prilike spomenuti – a što se također odražava u našem godišnjem izvješću – je naš rad s Uredom europskog javnog tužitelja, novim stupom u borbi protiv prijevara koje je počelo s radom prije godinu dana.

OLAF je uložio mnoga sredstva kako bi osigurao da naša suradnja bude plodonosna od prvog dana. Samo prošle godine EPPO je mogao otvoriti 85 slučajeva zahvaljujući informacijama koje mu je pružio OLAF. Ovaj rad se nastavlja dok razgovaramo. Zajedno smo jači.

Razgovarao: Goran Jungvirth za izdanja Business Media Groupe, Udruga.hr i Poslovni savjetnik

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox