Ericsson i MediaTek ostvarili rekordnu uzlaznu vezu na mmWave korištenjem agregacije nositelja

Uz vrhunsko korisničko iskustvo, Ericsson i MediaTek nastavljaju iskorištavati potencijal 5G tehnologije nedavno realiziranom novom prekretnicom - uspješnom agregacijom nositelja na milimetarskom valu kako bi se postigla propusna moć uzlazne veze (uplink) od gotovo 500 megabita u sekundi – što je udvostručilo rekordne brzine prijenosa.


Ericsson i MediaTek izveli su agregaciju uzlazne veze s četverokomponentnim nositeljem (4CC) na milimetarskom valu (mmWave) što je rezultiralo najvećom protokom od 495 Mb/s - 425 Mb/s uz New Radio (NR) plus 70 Mb/s uz LTE-u. U demonstraciji je korišten predkomercijalni softver na uređaju koji sadrži MediaTek M80 5G čipset. U laboratorijskom testu korišten je Ericssonov RAN Compute baseband 6648 s radijskim dijelom AIR 5331 mmWave.

Test koji je bio usredotočen na agregaciju nositelja uzlazne veze prvi je ove vrste. Pokazao je kako ovo rješenje može pomoći pružateljima komunikacijskih usluga da isporuče veće brzine prijenosa podataka i kapacitete za aplikacije uzlazne veze poput streaminga korisnika (proširena/virtualna stvarnost) i stvaranja sadržaja. Brze performanse uzlazne veze znače da korisnik ne mora biti zabrinut zbog slabog signala tijekom npr. videokonferencija na telefonima.

Downlink ili brzina preuzimanja već dugo dominiraju onim za što koristimo internet - od surfanja do streaminga. Pandemija Covid-19 potaknula je mnoge širom svijeta da rade ili uče od kuće, ističući važnost performansi uzlazne veze ili brzine prijenosa.

Brzina prijenosa nalaže brzinu slanja podataka s računala ili ručnog uređaja na internet. To uključuje prijenos datoteka, kao što su fotografije i videozapisi na društvene mreže ili u okolini za suradnju. Brzine prijenosa također su ključne za kvalitetu slike i zvuka video konferencija. Snažna uzlazna veza znači manje ili čak niti jedan od tih smrznutih zaslona ili lošeg zvuka prilikom upotrebe aplikacija poput Skypea ili Microsoft Teamsa. Slično tome, brža uzlazna veza poboljšava glasovne pozive putem internetskog protokola (VoIP) i iskustvo igranja na mreži.

Hannes Ekström, voditelj linije proizvoda 5G RAN u Ericssonu, kaže: Nastavljamo nadograđivati svoje prethodne uspjehe, rušeći vlastiti rekord u brzini prijenosa. S maksimalnom brzinom od blizu 500 Mb/s, pokazali smo u ovoj najnovijoj prekretnici s MediaTekom kako se brzine podataka bez presedana mogu isporučiti u uzlaznoj vezi s pomoću mmWave-a i agregacije nositelja. To znači da naši kupci mogu poboljšati svoju 5G ponudu s višim brzinama prijenosa podataka, znatno poboljšavajući korisničko iskustvo.

JS Pan, generalni direktor Wireless Communication System and Partnership u MediaTeku, kaže: Ovo je prva svjetska demonstracija vodeće mmWave tehnologije uzlazne veze u partnerstvu s Ericssonom, pokazuje da MediaTek ponovno uspostavlja 5G prekretnice i širi svoje mogućnosti. Povezivost 5G mmWave pomaže u povećanju pokrivenosti i kapaciteta mreže, bržim performansama i uvodi raznovrsnije korisničke slučajeve.

Ova tehnološka prekretnica slijedi nakon single user multiple input multiple output (SU-MIMO) demonstracije u travnju 2021. kada je Ericsson isporučio brzinu podataka uzlazne linije za jednog korisnika od 315 Mb/s, što je 15-20 puta brže od trenutne tipične brzine uzlazne veze. PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox