Erste banci potvrđen rejting BBB+, uz stabilne izglede

Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, „BBB +”, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje. Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicijskom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu, ujedno se pozicionirajući dvije razine iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska. Tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke također je zadržao dosadašnju ocjenu “bb”.

Potvrda kreditnog rejtinga i dalje reflektira snažnu razinu podrške vlasnika, matičnog Erste Groupa, koja se temelji na dugoročnoj strateškoj orijentaciji grupacije ka hrvatskom tržištu, ali i općenito prema CEE regiji. Istodobno, još jednom je istaknuto da je rejting Erste banke limitiran tzv. Croatian Country Ceilingom, što znači da bi, u situaciji nepostojanja takvog ograničenja, isti bio pozicioniran na samo jednu razinu ispod onog koji trenutačno drži Erste Group.  Zadržavanje jednake ocjene tzv. standalone pozicije Erste banke (VR) bazirano je na snažnom franšiznom poslovanju na domaćem tržištu, razboritom okviru upravljanja rizicima, čvrstoj kapitalnoj poziciji, stabilnim izvorima financiranja te visokoj razini likvidnosti. S druge strane, u kontekstu ranjivosti hrvatske ekonomije, njezinoj visokoj ovisnosti o turizmu te očekivanjima najveće kontrakcije BDP-a u 2020. među zemljama srednje i istočne Europe, od oko 9% prema posljednjoj procjeni Fitcha, kao i predviđenoj umjerenoj stopi oporavka u 2021. na razini od 3,8%, orijentacija Erste banke na SME segment, potrošačko kreditiranje te segment turizma, prema ocjeni ove bonitetne agencije, mogu reflektirati određene kreditne rizike u trenutačnim gospodarskim uvjetima obilježenima pandemijom.   

Potvrda našeg rejtinga te činjenica da se i dalje radi o najvišoj ocjeni bonitetnih agencija koju ima neka banka na hrvatskom tržištu, snažan su pokazatelj ispravnosti i održivosti naše poslovne strategije i operativnog modela. Zadržavanje dosadašnje ocjene govori u prilog tome da smo i u posljednjih nekoliko mjeseci, u otežanim i vrlo izazovnim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom, ali i posljedicama potresa, reagirali vrlo kvalitetno prilagodivši svoje poslovanje novim okolnostima te, uz nastavak kontinuiteta kreditnih aktivnosti, ujedno nastojali dati značajan doprinos kako bi naši klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnom situacijom, istaknuo je ovom prilikom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke te zaključio: Nastavit ćemo biti partner i podrška svojim klijentima te, uz racionalno i kvalitetno upravljanje svojim poslovanjem, u skladu s najvišim profesionalnim standardima, imati aktivnu ulogu u oporavku i daljnjem razvoju hrvatskog gospodarstva, kao i poticanju prosperiteta cjelokupne društvene zajednice.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox