EU birokrati: Voda ne sprječava dehidraciju!

Prema odluci Europske komisije na bocu vode ne smijete napisati da sprječava dehidraciju. Takva odluka izazvala je puno podsmijeha i kritika, piše Jutarnji list.

Prilikom podsmjehivanja odluci Europske komisije posebno su kreativni bili Britanci: Euro gori, Europa se raspada, ali oni su postojani: preplaćeni birokrati koji čekaju svoje visoke penzije i brinu se je li u redu tvrditi ono što je očito, rekao je Roger Helmer, konzervativac u parlamentu. Jedan Helmerov kolega iz parlamenta je također glasno kritizirao ovakvu odluku: To je ono u čemu je Bruxelles najbolji. Tri godine su vijećali o temi da bi na kraju sazvali 20 profesora da oni zaključe može li se voda prodavati kao sredstvo protiv dehidracije iako je njen nedostatak simptom dehidracije. 

Europsko tijelo je odbilo dvoje znanstvenika, savjetnika jednog europskog proizvođača, koji su zatražili dopuštenje za reklamu da "redovita konzumacija može smanjiti rizik od dehidracije tijela". Odluka znači da nitko iz Europske unije na boce ne smije staviti takvu tvrdnju. Ukoliko se ipak netko to odlučiti učiniti čeka ga kazna od dvije godine zatvora. Britanci su na sve to komentirali: Unija ima veze sa znanošću kao i sa zdravim razumom. Posljednji put Europska komisija naišla ja na podsmjehivanje međunarodne javnosti 2008. godine kada je donijela odredbu da krastavci ne smiju biti debeli i kvrgavi. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 21. studenog 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox