EU će naplaćivati emisiju CO2 na međunarodnim letovima

Europski viši sud odlučio je da će uvesti praksu naplate naknade za emisiju ugljikovih dioksida na međunarodnim letovima u zemljama Europske unije. SAD se oštro protivi takvim mjerama i prijeti, piše vecernji.hr 

U praski to znači da će se od početka sljedeće godine na svim putničkim međunarodnim letovima koji počinju, završavaju ili se preusmjeravaju u nekoj od zračnih luka na teritoriju 27 država članica Europske unije naplaćivati pristojbe za ispuštanje ugljikovih dioksida u atmosferu.  To je svojevrsni pokušaj testiranja regulacije koja se tiče utjecaja na klimatske promjene, a težište se stavlja na milijune tona emisije ugljikova dioksida koji tijekom letova u atmosferu ispuštaju zrakoplovi. Avionske letove nadzirat će Emission Trading System, odlučilo je to 13 sudaca u Luxembourgu.

Uvođenje ovakvog tipa naknade škakljive je prirode jer mu se otvoreno protive svjetske sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Kine koje smatraju da je odluka u koliziji s važećim međunarodnim zakonima koji reguliraju zračni promet te isto tako strahuju da će se pristojbe početi ubirati i na transportnim letovima. Uvođenje ovakvih nameta zasmetalo je četiri velike kineske kompanije koje su protestirale jer bi ih takva naplata stajala više od 95 milijuna eura, dok je američki Kongres prije dva mjeseca izglasao odredbu kojom je zabranio svim domaćim avioprijevoznicima participaciju na linijama koje bi obuhvaćala takva regulacija. Da se radi o velikoj promjeni govori i prijetnja Hillary Clinton da će SAD odgovoriti primjerenom akcijom ako EU odobri uvođenje pristojbi. 

Europski viši sud kategorično odbija tvrdnje da se nova odluka kosi s međunarodnim zakonima te navodi kako će naplaćivanje taksi primjenjivati isključivo na komercijalnim letovima. Prema istraživanju, koje je provela analitička kompanija Thomson Reuters Point Carbon i koja je kao okvirnu cijenu za emisiju ugljika tešku jednu tonu uzela 12 eura, EU bi ovom naplatom godišnje mogao ''prikupiti'' više od milijardu eura. (HT)

 

Izvor: www.vecernji.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox