EU će stopirati Vladinu prodaju brodogradilišta?

Ministarstvo gospodarstva za tri tjedna treba predložiti nova rješenja za privatizaciju „3. maja“ i Brodotrogira, no kako sada stvari stoje, najozbiljnije kandidate za preuzimanjem ta dva brodogradilišta; Fondove gospodarske suradnje mogla bi zaustaviti Europska komisija, saznaje Novi list.

Naime, otkad su FGS-ovi pojavili kao kandidati za kupnju brodogradilišta, uz tajanstvene ulagače iz Kine i Rusije, jasno je da bi ulagački udio države u tim fondovima od 50 posto značio da bi država nastavila ulagati proračunski novac u brodogradilišta što se ne sviđa Europskoj komisiji.

Europska komisija je već nekoliko puta upozorila hrvatsku stranu da mora biti svjesna sumnje da bi ulazak FGS-ova nad kojima država ima ingerenciju mogao značiti nastavak državne potpore brodogradilištima. To bi značilo odstupanje od ključnih stvari iz pregovora restrukturiranja pojedinih brodogradilišta koji su dio i hrvatskog pristupnog ugovora.

Europska komisija je također upozorila da prodaja brodogradilišta FGS-ovima ne bi značila privatizaciju kako je to dogovoreno u programima restrukturiranjima. Europsku komisiju ne vesele ni potencijalni ulagači iz Rusije i Kine te je apsurd što njihov interes za brodogradilišta poveća šansu države da u tu priču uključi FGS-ove. (jk)

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox