EU i Kina zajedno jačaju sigurnost proizvoda

Europska unija i Kina u Pekingu su se dogovorile da će pokrenuti akcije zajedničkog nadzora sigurnosti izvezenih proizvoda, piše hrt.hr

U vrijeme kada je globalno kretanje roba i usluga svakim danom sve veće sigurnost proizvoda postala je upitna. Europska unija i Kina tako su se u Pekingu dogovorila da će pokrenuti akcije zajedničkog nadzora sigurnosti izvezenih proizvoda. To se prije svega odnosi na prehrambene proizvode, kako bi se poboljšao pristup Kineza europskom tržištu i Europljana kineskom. Ovakav potez ne iznenađuje ako se zna da je po podacima EK-a, 58 posto problematičnih proizvoda na europskom tržištu kineskog podrijetla.

Akcije će pokriti cijeli proizvodni lanac, od proizvođača do potrošača, rekao je europski povjerenik za zdravlje John Dalli, na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnikom kineske Agencije za kvalitetu, inspekciju i karantenu Zhi Shupingom. Ovo nije prvi potez Europske unije i Kine kada je riječ o sigurnosti proizvoda. Prvi sporazum o jačanju sigurnosti kineskih proizvoda koji se izvoze u Europu potpisan je 2008. godine nakon niza problema s igračkama, namještajem, cipelama, odjećom i lijekovima.

Na području tekstila, proizvoda za djecu i električnih aparata, pokazalo se da naši napori da se uvedu strože sigurnosne norme u cijelom proizvodnom lancu donose plodove, rekao je Dalli te naglasio da se je udio opasnih proizvoda kineskog podrijetla smanjio. (HT)

 

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox