EU i MMF se smilovali Portugalu: Dali mu još godinu dana za smanjenje deficita

Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) produljili su za godinu dana rok u kojem Portugal mora ostvariti zacrtane proračunske ciljeve u okviru 78 milijardi eura vrijednog paketa pomoći.

Tako Portugal sada u ovoj godini mora ostvariti proračunski manjak od pet posto BDP-a, u idućoj 4,5 posto a u 2014. 2,5 posto, objavili su inspektori Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke (ECB). Ranije su zadane vrijednosti iznosile 4,5 posto u ovoj, te tri posto u idućoj godini.

Načelno provođenje

Trojka međunarodnih inspektora zaključila je da se program štednje načelno provodi, ali su viša nezaposlenost, manje plaće i izmjena porezne osnovice smanjili porezne prihode. S obzirom na to, pri odabiru mjera valja voditi računa o ravnoteži između ostvarivanja tražene fiskalne prilagodbe i izbjegavanja nepotrebnih pritisaka na gospodarstvo, poručili su u utorak.

Mjere štednje nametnute programom pomći već su rezultirale općim povećanjem poreza i rezanjem javne potrošnje, dok je nezaposlenost dosegnula rekordnu razinu iznad 15 posto. Portugalski ministar financija Vitor Gaspar među uzrocima podbačaja u ostvarivanju fiskalnih ciljeva izdvaja i pogoršanje dužničke krize u eurozoni, uključujući susjednu Španjolsku koja je najveće izvozno tržište Portugala.

Dodaje da produljeni rokovi ne podrazumijevajupromjene u financijskom paketu programa pomoći i da se Portugal i dalje namjerava vratiti na tržišta obveznica za godinu dana. Pod uvjetom da vlasti ustraju u strogoj provedbi programa, članice eurozone objavile su da su spremne poduprijeti Portugal dok ponovo ne osigura cjeloviti pritstup tržištima, istaknula je trojka međunarodnih zajmodavaca. (Hina/jk) 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox