EU i NATO pozdravljaju uhićenje Gadafijeva sina

Europska unija i NATO pozdravljaju u subotu uhićenje i traže pravedno suđenje za Saifa al-Islama Gadafija, sina ubijenog libijskoga vođe Moamera, a libijska prijelazna vlada najavljuje da će mu suditi u zemlji te da mu prijeti smrtna kazna, javljaju mediji.

 

Catherine Ashton, čelnica EU-ove diplomacije pozvala je libijske vlasti na suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Libijske vlasti sad ga moraju predati... I u potpunosti surađivati s tim sudom - rekla je Ashton.

Mohamed al-Alagi, libijski prijelazni ministar pravosuđa kaže da je uhićeni Gadafi "poticao druge na ubojstva, zlupotrebljavao je javna sredstva, prijetio, poticao pa čak i sudjelovao u dovođenju plaćenika". "To je samo mali dio zločina koje će mu libijski državni odvjetnik staviti na teret".

Tužitelj ICC-a Luis Moreno Ocampo najavio je da idući tjedan ide u Libiju pregovarati s libijskom prijelaznom vladom NTC-om o tome gdje će se suditi sinu Moamera Gadafija. Rekao je kako nacionane vlade imaju pravo suditi svojim državljani a za ratne zločine, ali je izrazio zabrinutost u vezi s pravednošću eventualnoga suđenja kao i u vezi sa sadržajem optužnice. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox