EU poručuje Španjolskoj: Ništa nije besplatno

Spašavanje španjolskih banaka nosi sa sobom određene uvjete koje vlada u Madridu mora ispuniti, poručio je glavni ekonomist Europske središnje banke, najavljujući pomno praćenje nastojanja Madrida da smanji proračunski manjak. 

Španjolska će dobiti novac iz kriznog fonda u tranšama, s tim da će njihova isplata ovisiti o tome ispunjava li Španjolska dogovorene uvjete, kazao je u četvrtak Peter Praet za njemačko izdanje financijskog dnevnika Financial Timesa.

Španjolska nema klasičan program pomoći. Međutim, s obzirom na međusobnu povezanost situacije u bankarskom sektoru sa stanjem državnih financija, moramo također nadzirati razvoj situacije u državnom proračunu, dodao je.

Spasonosni zajam ima svoju cijenu

Madrid tvrdi da zajam eurozone u iznosu do 100 milijardi eura, dogovoren sredinom lipnja, postavlja uvjete isključivo bankama i da zajmodavci ne traže od vlade dodatne mjere štednje ni šire gospodarske reforme.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia ovih je dana ipak naglasio kako ništa nije besplatno i da spasonosni zajam ima svoju cijenu, s tim da konkretne uvjete zajma koji bi se nametnuli financijskom sektoru tek treba utvrditi. (Hina/sh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox