EU pristao podržati ulazak Rusije u WTO

Europska unija službeno je u utorak podržala ruski zahtjev za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i tako oslobodila put Moskvi da 2011. postane članica te organizacije nakon 17 godina nastojanja.

 

Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht i ruska ministrica za gospodarski razvoj Elvira Nabiulina potpisali su sporazum na marginama summita EU-a i Rusije nakon što je riješen spor vezan uz carine koji je blokirao pristanak EU-a.

Europska unija i Rusija zaključile su svoje bilateralne pregovore o WTO-u i slažemo se da se sada trebamo usredotočiti na multilateralne pregovore kako bi Rusija što prije postala članica WTO-a - rekao je novinarima nakon summita predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Ovo je korak naprijed od najveće važnosti i korak koji svijet pozorno prati - rekao je.

 

Pristup WTO-u postaje stvarnost

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da je perspektiva članstva u WTO-u iduće godine realistična, što je procjena koju je potvrdio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Nakon potpisivanja sporazuma ruski pristup WTO-u postaje stvarnost - rekao je na konferenciji za tisak.

EU, najveća svjetska trgovinska zona, glavni je ruski trgovinski partner. Odluka EU-a da ukine svoj veto na članstvo Rusije u WTO-u, veliki dijelom zbog toga što je Rusija prihvatila obvezu smanjivanja izvoznih carina na drvo i pristojbi na željeznički transport, uklanja glavnu prepreku ruskom pristupanju WTO-u. (Hina)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox