EU želi stvoriti paneuropsko telekomunikacijsko tržište

Foto: Shutterstock

Europska unija (EU) ove će godine pokrenuti reforme u smjeru kreiranja paneuropskog telekomunikacijskog tržišta kako bi potaknula veću konkurentnost i ulaganja u taj sektor, izjavila je europska povjerenica za digitalnu agendu Neelie Kroes u intervjuu za Financial Times. 

Radimo na nizu mjera radi kreiranja zajedničkih, stabilnih uvjeta diljem EU-a za konkurenciju, ulaganje i rast telekoma, koje bi trebale i prekograničnu konsolidaciju učiniti atraktivnijom, kazala je Kroes. Povjerenica je napomenula kako ne razmatra uvođenje jedinstvenog regulatora, već teži boljoj suradnji između Europske komisije i nacionalnih regulatora, kao i razmjeni imovine između samih kompanija radi promicanja investicija.

Izjave Kroes uslijedile su nakon izvješća Financial Timesa, objavljenog prošle srijede, da se europski povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia sastao sa čelnicima velikih europskih telekomunikacijskih tvrtki i razgovarao o uspostavi paneuropske infrastrukturne mreže.

Međutim, izvori iz same industrije kasnije su umanjili važnost razgovora o stvaranju jedinstvene mreže, ustvrdivši da je sastanak održan u studenome bio fokusiran na to može li se veliki broj operatora konsolidirati putem preuzimanjaNa sastanku s Almuniom bili su izvršni direktori Deutsche Telekoma, France Telecoma, Telecom Italije, Telefonice, KPN-a i Belgacoma. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox