Europska dužnička kriza i političke podjele prijete svjetskom gospodarstvu

Europska dužnička kriza i političke podjele u Sjedinjenim Državama najveće su prijetnje za svjetsko gospodarstvo, kazao je američki ministar financija Timothy Geithner.

Nagli skok cijena nafte u prvoj polovini godine i potres u Japanu značajno su usporili rast ali je utjecaj ta dva faktora po Geithneru u međuvremenu počeo blijediti.

Nad nama se još uvijek nadvijaju oblaci europske krize i duboke dvojbe u svijetu i u samoj zemlji je li politički sustav u Sjedinjenim Državama dorastao izazovima s kojima smo suočeni, kazao je Geithner uoči sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ovog vikenda u Washingtonu. Posrijedi nisu samo kratkoročni izazovi potpore gospodarstvu koje se još oporavlja od krize već i dugoročni izazovi rasta i konkurentnosti i fiskalne održivosti, pojasnio je američki ministar financija na skupu.

Ministri financija zemalja širom svijeta usmjeravaju pritisak na Europu da uloži veće napore u obuzdavanje eskalacije dužničke krize koja je uzdrmala tržišta i europski financijski sustav. Geithner vjeruje da je Europa sposobna to učiniti. Idućih tjedana i mjeseci poduzet će snažnije mjere. (HIna/HT)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox