Europska komisija daje 15 milijuna eura za ljubljanski aerodrom

Foto: Ilustracija

Europska komisija odobrila je u 15 milijuna eura za novi terminal ljubljanske zračne luke, a sredstva su dodijeljena iz europskog fonda za regionalni razvoj. 

Slovenija koristi sredstva iz toga fonda za jačanje svoje prometne infrastrukture i to za projekte u okviru srednjoročnog financijskog proračuna EU 2007.-2013. godine. Planirani kapacitet novog terminala ljubljanske zračne luke Jože Pučnik iznosi 1.800 putnika na sat. To će zadovoljiti potrebe ne samo slovenskih korisnika zračnog prijevoza, nego i putnika koji ljubljanskoj zračnoj luci gravitiraju zbog blizine, onih u južnoj Austriji, sjeverozapadnoj Italiji i nekih dijelovima Hrvatske.

Postojeći putnički terminal terminal u zračnoj luci u Brniku sagrađen je 1973., s pretpostavkom maksimalnog prometa 500.000 putnika godišnje. Zbog povećanog prometa prvotni je terminal više puta proširivan, pa je 2010. godine omogućio usluge za 1,4 milijuna putnika. Zadnja veća modernizacija i ulaganja bila su 2007. godine, vezano na kontrolu putnika i roba koji dolaze izvan schengenskog prostora, kad je Slovenija pristupila Schengenskom sporazumu.

Novi će terminal godišnje moći dati usluge za četiri milijuna putnika. Kad bude završen cijeli projekt, koji uz novu zgradu za putnički terminal uključuje još i komercijalne sadržaje i nova parkirališta, ukupna površina ljubljanskog aerodroma povećat će se na oko 36.000 četvornih metara. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox