Europska potražnja za automobilima najniža od 1995.

Foto: Shutterstock

Potražnja za novim automobilima u Europi pala je u 2012. na najnižu razinu od 1995., izvijestilo je u europsko industrijsko udruženje (ACEA) čiji podaci ukazuju na silazni trend na svim velikim europskim tržištima, uz izuzetak Velike Britanije. 

Prosječno dva radna dana manje pridonijela su prošlog mjeseca smanjenju broja registracija novih automobila u Europskoj uniji za 16,3 posto, uz registriranih ukupno 799.407 vozila, pokazuju podaci Europskog udruženja automobilske industrije (ACEA). Brojke naglašavaju krizu proizvođača vozila u Europi, gdje prezadužene banke ne žele posuđivati novac potrošačima za kupnju novih automobila u uvjetima rekordno visoke nezaposlenosti povezane sa strogim mjerama štednje.

U cijeloj 2012. potražnja za novim automobilima spustila se na najnižu razinu od 1995., uz registriranih samo 12,05 milijuna novih automobila. Time se smanjila za 8,2 posto u odnosu na 2011., što je njezin najveći pad od 1993. kada se strmoglavila za 16,9 posto. U prosincu je većina velikih europskih tržišta zabilježila dvoznamenkaste stope pada registracija, u rasponu od 14,6 posto u Francuskoj, te 16,4 posto u Njemačkoj, do 22,5 posto u Italiji i 23 posto u Španjolskoj.

Jedine su iznimke bile europske zemlje koje nisu članice eurozone, poput Velike Britanije i Švedske. Među pojedinim proizvođačima najveći su pad potražnje u prosincu zabilježili američki General Motors i Ford, čija je prodaja na razini grupe pala otprilike 27 posto. Čak je i prodaja Volkswagenovog vodećeg branda VW smanjena za 22 posto. Sličan je pad, za 19 posto, zabilježio i luksuzni brend Audi. Rijetke svijetle točke bili su korejski brandovi Hyundai i Kia, čija je prodaja porasla 10,5 odnosno 6,8 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox