Europska unija šalje ACTA-u na procjenu Europskom sudu pravde

Europska unija odlučila je suspendirati ratifikaciju trgovinskog sporazuma o sprečavanju kršenja autorskih prava ACTA. Prije nego dođe na stolove europarlamentaraca sudska vijeća Europskog suda pravde procijenit će njezin sadržaj, piše net.hr

Nakon što je ACTA izazvala oštre reakcije javnosti Europska komisija odlučila je od Europskog suda pravde zatražiti mišljenje o sporazumu ACTA i je li njegova primjena legalan i u skladu sa slobodom izražavanja i slobodom interneta. Sporazum kritiziraju aktivisti za prava izražavanja i slobode interneta jer postoji opravdana bojazan da bi ovaj sporazum mogao ugušiti slobodno izražavanje na internetu.

Iako su sporazum potpisale 22 zemlje članice EU ratifikacije neće biti dok Europski sud pravde na kaže svoje. Povjerenik EU za trgovinu Karel De Gucht izjavio je da će od suda zatražiti da pojasni jesu li sporazumom ispunjena "temeljna načela i slobode EU", dodajući da se rasprava o ovom sporazumu "mora temeljiti na činjenicama i pravilnim informacijama". On je istaknuo da se ratifikacija neće provesti bez pozitivne odluke Europskog suda pravde.

Nekoliko zemalja nije izdržalo pritisak pa su tako Njemačka i Danska odustale od sporazuma zbog prosvjed. Sljedeća rasprava o ACTA-i u Europskom parlamentu biti će u lipnju. (HT)

 

Izvor: www.net.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox