Europska unija u predizbornoj kampanji zaboravljena tema

Izborna kampanja je počela ali izgleda da je nekada vječna tema Europske unije u potpunosti zaboravljena. Sudeći po predizbornim plakatima političkih stranaka Europska unija više nije glavna tema, piše tportal.hr 

Potpuni odmak od teme Europske unije u predizbornoj kampanji komentirao je i politolog Damir Grubiša: Vladajući o EU razmišljaju na način - pregovori su zatvoreni i ugovor će biti potpisan. Sve je svedeno na postignuti uspjeh, a ne dubioze vezene uz EU. Bolje im je u to ne dirati jer o EU i tako ništa ne razumiju.

Mate Kapović, lingvist s Filozofskog fakulteta u Zagrebu napominje da je jako malo građana koji imaju negativan ulaza o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Navodi da se u vrijeme ulaska Hrvatske u NATO savez bilo lakše u javnost probiti s negativnim stavom. S Europskom unijom to nije slučaj. Kapović je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da negativni stavovi o Europskoj uniji teško dolaze u širu javnost. Kada dajem izjave u medijima o Europskoj uniji, negativne komentare najčešće mi izbace ili izrežu. Lakše je kritizirati kapitalizam ili nešto općenito jer o kapitalizmu neće biti referenduma, ali će zato biti referendum o ulasku u EU, kaže Kapović. 

Politolog Anđelko Milardović napominje i da je problem što se ljude koji loše misle o Europskoj uniji promatra kao problematičneU demokraciji bi trebalo imati pravo na pluralizam i dijalog kojega u ovom slučaju nema, kaže Milardović. On smatra da je posrijedi sekularni fundamentalizam. Komunikacija o Europskoj uniji je na rubu totalitarnog incidenta. Posrijedi je jednostrana indoktrinacija. Totalno kontrolirana komunikacija s podijeljenim ulogama, od politike, preko medija, sveučilišta i crkve, zaključuje Milardović. (HT)

 

Izvor: www.tportal.hr
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox