Europski krizni fond aukcijom obveznica prikupio 3 milijarde eura

Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) prikupio je tri milijarde eura aukcijom obveznica, ali uz veći prinos nego što se očekivalo, dok je interes za kupnju bio skroman, kazali su bankarski izvori.

Potražnja je bila tek nešto viša od 3 milijarde eura koliko je ponuđeno na upis. Cilj je aukcije prikupiti novac za financiranje Irske.

Prinos je iznosio 3,59 posto i bio je viši no što se očekivalo, kazali su izvori. Na prošloj takvoj aukciji u lipnju prinos je bio niži oko 0,8 postotnog boda, što pokazuje kako su investitori postali oprezniji u baratanju novcem.

Ne možete usporediti dvije prodaje, upozorava pritom jedan od bankarskih izvora.

Situacija je sada "izuzetno teška za sve zajmoprimce, uključujući EFSF", pojasnio je, dodajući da je važno za EFSF da pokaže kako može prikupiti željeni iznos.

Šef EFSF-a Klaus Regling konstatirao je da je "EFSF ponovno privukao investitore iz cijelog svijeta, uz zadovoljavajuće prinose usprkos teškoćama na tržištu".

Aukcija je prvotno trebala biti održana prošlog tjedna, ali ju je EFSF odgodio zbog previranja na tržištu nakon što su se pojavile sumnje u grčko poštivanje najnovijih planova za spas eurozone. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox