Europski parlament izglasao dokumente o ulasku Hrvatske u EU

Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta izglasao je u Strasbourgu dva za Hrvatsku važna dokumenta - nacrt rezolucije o Ugovoru o pristupanju s Hrvatskom te nacrt rezolucije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU-u.

Zastupnici vanjskopolitičkog odbora glasovali su za nacrt rezolucije kojim se daje pristanak na potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom sa 63 glasa "za", jednim protiv i jednim suzdržanim.

Drugi dokument, pravno neobvezujuću rezoluciju kojom parlamentarci pozdravljaju završetak pregovora i ističu da posao još nije gotov i da Hrvatska treba nastaviti s reformama, zastupnici odbora prihvatili s 59 glasova "za", dva protiv i 3 suzdržana. O oba teksta izjasnit će se zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici 30. studenoga ili 1. prosinca, što će biti i konačno zeleno svjetlo EP-a na potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske. Nakon što Europski parlament da svoj pristanak, pristupni ugovor treba dobiti zeleno svjetlo i od Vijeća EU-a što će se dogoditi 5. prosinca kada se sastaju ministri vanjskih poslova Unije.

Ugovor će biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka summita čelnika 27 država EU-a i Hrvatska će tada prvi put sudjelovati na sastanku Europskog vijeća kao promatrač. (Hina/jk) 

 

 


 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox