Eurostat: Hrvatska ostvarila najveću razinu turističkih dolazaka i noćenja na Mediteranu

Posljednje objavljeni podaci Eurostata o turističkom prometu u sedam mjeseci ove godine u članicama Europske unije pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine, zabilježila najmanji pad u broju domaćih i stranih turista te u ostvarenim turističkim noćenjima u turističkim objektima među mediteranskim zemljama u odnosu na isto razdobolje prošle godine.
 
Podaci pokazuju da je u razdoblju od siječnja do kraja srpnja Hrvatska ostvarila razinu domaćih turističkih dolazaka od 63 posto te dolazaka stranih turista na razini od 39,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Gledajući samo srpanj, brojke su značajno bolje. Hrvatska je u srpnju ostvarila 91,9 posto razine dolazaka domaćih turista i 65,4 posto dolazaka stranih turista. Što se tiče turističkih noćenja ostvarenim u turističkim objektima, Hrvatska je u sedam mjeseci ostvarila 41,1 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok je u srpnju ostvareno 57,5 posto noćenja u odnosu na srpanj prošle godine.

U listopadu ostvareno preko 1,1 milijun turističkih noćenja

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja listopada ostvareno 7.596.097 dolazaka i 53.623.053 noćenja što predstavlja 50 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju mjereno noćenjima. Tržišta s kojih je ostvaren najveći turistički promet su Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Poljska, Češka i Austrija.
 
Samo u listopadu ostvareno je 207.778 dolazaka i 1.188.658 noćenja, a tržišta s kojih je ostvaren najveći turistički promet u listopadu su Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Austrija, Poljska i Češka.

Ostojić: Sigurnost je ključ i za sljedeću turističku sezonu

Unatoč aktualnoj situaciji sa širenjem koronavirusa u čitavoj Europi te otkazivanju ključnih turističkih sajmova, posebno u Njemačkoj koja je za Hrvatsku ključno emitivno turističko tržište, domaći turistički stručnjaci smatraju da bi sljedeća turistička sezona, iz današnje perspektive, mogla biti vrlo slična ovogodišnjoj te da Hrvatska ponovno može ostvariti bolji rezultat.
 
 

I sljedeće će godine glavni motiv putovanja biti sigurnost u najširem smislu te riječi. Moramo se potruditi biti sigurna turistička destinacija i svoju domaću zadaću napraviti kako smo je napravili i ove godine, a to je da nismo imali niti jedan slučaj novozaraženih u komercijalnim smještajnim turističkim objektima. Ove godine su najveći dio gostiju činili gosti koji su već ranije bili u Hrvatskoj, no uspjeli smo pridobiti i neke “nove” goste koji su donedavno birali druge mediteranske destinacije te vjerujemo da ih možemo očekivati i sljedeće godine. Za očekivati je da će i sljedeće godine na dobitku biti autodestinacije, da će ponovno biti jako prisutna last minute potražnja, da će se tražiti smještajni objekti viših kategorija, oni fizički izdvojeni koji jamče izoliranost te da će dodatno značajno porasti online rezervacije”, smatra Ostojić.

Epidemiološka situacija u EU prosjeku, nema lock-downa

Prema jučerašnjim podacima 14-dnevna incidencija zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 685 slučajeva, što je unutar EU prosjeka. Hrvatska uz ograničavanje javnih okupljanja i skraćivanje događanja i okupljanja, kao i uvođenje obveze nošenja maski i na otvorenom u slučaju nepostojanja razmaka, nije uvodila dodatne strože mjere. Kako bi se ubrzalo testiranje, od ovog su tjedna uvedeni brzi antigeni testovi, a uz sekundarne bolničke kapacitete, u nekim gradovima se aktiviraju i tercijarni bolnički kapaciteti.

Prema porukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u ovoj situaciji nema potrebe za uvođenjem dodatnih strožih epidemioloških mjera i ne razmatra se novi lockdown.

Novi lockdown bi nas vratio nekoliko godina unazad. Vjerujem da smo svi puno naučili ovog proljeća te da shvaćamo da je ključno da se svi odgovorno ponašamo. To nam je to najmoćniji alat, i za spašavanje zdravlja i za spašavanje gospodarstva.

Rigoroznije kažnjavanje onih koji krše mjere možda je alat koji se dovoljno ne koristi, no tu je potreban pažljiv balans. Vlada i Stožer imaju težak posao. Ključno je što prije podići razinu epidemiološke sigurnosti u zemlji zbog čega u HUT-u podržavamo sve napore Vlade, nacionalnog i lokalnih Stožera u upravljanju situacijom”, izjavio je Ostojić.

ECDC: Istra i Zadarska županija nisu u crvenom, Švicarska maknula Hrvatsku s popisa rizičnih zemalja

Na aktualnoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) dvije hrvatske županije, Istarska i Zadarska županija, nisu označeni crvenom bojom koja označava više od 240 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.
Također, Hrvatska je uklonjena sa švicarskog popisa rizičnih zemalja za putovanja. Naime, Švicarska je uvela novi način određivanja liste zemalja ili područja sa povećanim rizikom zaraze za koje se uvodi upozorenje putovanja. Prema novom načinu odlučivanja, na crvenu listu se svrstavaju zemlje ili područja u kojima u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika ima 60 ili više novo zaraženih u usporedbi sa Švicarskom.

Slovenski kampisti izabrali najbolje kampove u Hrvatskoj

U tradicionalnom izboru za najbolje kampove u Sloveniji i Hrvatskoj koje provodi slovenski portal avtokampi.si, ovogodišnji hrvatski pobjednici, sukampovi Valkanela, FKK Koversada i Polidor u Istri, Čikat i Draga na Kvarneru te Straško i Lupis u Dalmaciji.
 
Iako je ova sezona za kampiste bila kraća nego obično, jer su se kampovi u Hrvatskoj otvorili tek krajem svibnja, dok je zbog mjera koje je poduzela slovenska vlada gostima iz Slovenije otežan dolazak od kraja kolovoza, u Hrvatskoj je zabilježeno 323.000 dolazaka slovenskih kampera koji su ostvarili nešto više od 2 milijuna noćenja. Većina slovenskih gostiju ljetovala je u kampovima u Istri, gdje je ostvareno 38% svih noćenja, na Kvarneru 25%, u okolici Zadra 19%, u okolici Šibenika 6% i u Lici, uključujući Novalju na Pagu, 5,5 %
 
Među mjestima je među slovenskim kamperima najpopularniji Medulin, sa 144.000 noćenja, a slijede ga kampovi na Malom Lošinju, Novalji na otoku Pagu, Vrsaru, Umagu, Pakoštanima i Funtani.

Booking: Hrvati jedva čekaju ponovno putovati, no mnogo će više paziti na sigurnost

Kad pandemija završi, putovanjem će se počastiti 41 posto hrvatskih putnika, a 31 posto će si priuštiti putovanje koje su zbog korone morali otkazati, pokazalo je nedavno istraživanje portala Booking.com provedeno na 500 građana Hrvatske između ukupno 20.000 ljudi iz 28 zemalja. 

Čak 63 posto građana je izjavilo da zbog koronakrize više cijene putovanja i da ih u budućnosti neće uzimati zdravo za gotovo. Što se tiče odredišta, 46 posto hrvatskih putnika navodi povećanu želju za putovanjem na udaljena odredišta. Putnici iz Hrvatske (njih 78%) bit će mnogo oprezniji u planiranju putovanja. Njih 50 posto izbjegavat će određene destinacije, a 68 posto ih očekuje da će se turističke atrakcije prilagoditi uvjetima kako bi se omogućila socijalna udaljenost. Istodobno, 67 posto putnika rezervirat će određeni smještajni objekt samo ako je jasno navedeno koje zdravstvene i higijenske mjere provode, dok njih 69 posto preferira objekte koji nude antibakterijske i dezinfekcijske proizvode.

Istra najrazvijenija turistička regija u Hrvatskoj

Institut za turizam objavio je analizu indeksa turističke razvijenosti na razini svih županija u Hrvatskoj za 2019. koja je pokazala kako je Istra turistički najrazvijenija regija u Hrvatskoj. Ključni kriteriji korišteni u ovom istraživanju bili su broj kreveta, broj kreveta u hotelima, broj turista i noćenja, broj zaposlenih u ugostiteljskoj djelatnosti, a sve se to razmatralo u odnosu na broj stanovnika u određenom gradu ili općini. Također, na indeks razvijenosti utjecao je i broj kreveta po stanovniku, kao i broj turista po stanovniku te udio zaposlenih u ugostiteljskoj djelatnosti. Cijelu kartu možete vidjeti na linku: http://www.iztzg.hr/hr/itr/

Adventi u Hrvatskoj u slučaju stabilne epidemiološke situacije održat će se u skladu s propisanim mjerama

Prema najavama čini se kako će se Advent održati u većim hrvatskim gradovima u skladu s epidemiološkim mjerama. Svi gradovi ih pripremaju u nešto izmijenjenom obliku, a javnost zasada zna da će onaj najveći u Zagrebu ove godine biti održan u nešto manjem obliku, ali po cijelom gradu. Prema trenutnim najavama šefa istarskog Stožera civilne zaštite Dine Kozlevca u Istri će biti blagdanskih događanja, ali bez koncerata, klizališta i sličnih na kojima je teško održavati propisanu distancu.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox