Eurostat: Tvrtke iz EU-a suočavaju se s poteškoćama pri zapošljavanju ICT stručnjaka

Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) brzo je postala sastavni dio poslovanja poduzeća. Uz razvoj složenih tehnologija i sve veću upotrebu interneta, tvrtke zahtijevaju kvalificirane ICT stručnjake za prilagodbu digitalnim i podatkovno intenzivnim okruženjima.

Prošle je godine gotovo 1 od 10 (9,5 %) poduzeća u EU-u izvijestilo da je 2021. zaposlilo ili pokušavalo zaposliti stručnjake za ICT, a 62,8 % tih poduzeća imalo je poteškoća u popunjavanju tih slobodnih radnih mjesta.

 

Kada se uzme u obzir veličina poduzeća, udio poduzeća koja su zaposlila ili pokušala zaposliti, ali su se suočila s poteškoćama, bila je znatno veća među velikim poduzećima (72,2 %). Ipak, visoki su udjeli i kod srednjih poduzeća (63,7 %) i malih poduzeća (59,9 %).

Među članicama EU-a, u Sloveniji (78,0 %), Češkoj (77,0 %) i Njemačkoj (76,6 %), više od tri četvrtine poduzeća koja su zaposlila ili pokušala zaposliti stručnjake za ICT imalo je poteškoća u popunjavanju slobodnih radnih mjesta za ICT. Slijedili su Luksemburg (70,9 %) i Nizozemska (70,4 %), sa značajnim udjelom poduzeća suočenih s istim poteškoćama.

Najniži udjeli zabilježeni su u Španjolskoj (32,8 %), Bugarskoj (46,0 %), Poljskoj (46,5 %), Slovačkoj (51,4 %) i Cipru (54,5 %). Poteškoće s kojima su se poduzeća susrela pri zapošljavanju ICT stručnjaka bile su nedostatak prijava, nedostatak relevantnih kvalifikacija i iskustva te visoke očekivane plaće.

Izvor: Eurostat

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox