Eurozona čeka srijedu i reakciju Italije

Čelnici eurozone dogovorili su u nedjelju u Bruxellesu ciljeve i obrise strategije za rješavanje dužničke krize u eurozoni, a konkretne odluke donijet će na novom summitu u srijedu, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Večeras smo se dogovorili o ciljevima i obrisima strategije. Za tri dana uslijedit će zaključci. U međuvremenu predstoji tehnički posao na različitim razinima, uključujući sastanak ministara financija, izjavio je Van Rompuy nakon završetka sastanka na vrhu 17 čelnika eurozone.

Van Rompuy je rekao da sveobuhvatna strategija obuhvaća pet područja - osiguranje održivih javnih financija i poticanje gospodarskog rasta, trajno rješenje za Grčku, jačanje zaštitne moći europskog fonda za financijskiu stabilnost kako bi se spriječilo daljnje širenje krize, povratak povjerenja u bankarski sektor i bolje upravljanje te veću integraciju zemalja eurozone.

Strah od Italije

Van Rompuy je upozorio "neke članove Europskog vijeća" da do srijede "trebaju uvjeriti svoje kolege da njihove zemlje u potpunosti provode mjere koje su obećale". Očita je aluzija na talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji se u nedjelju našao pod pritiskom svojih partnera, koji se pribojavaju da bi Italija mogla uzdrmati eurozonu, ako odlučno ne krene sa smanjivanjem deficita i javnog duga te sa strukturnim mjerama koje bi trebale osigurati gospodarski rast. Talijanski javni dug iznosi 1900 milijardi eura, što je 120 posto BDP-a te zemlje.

U srijedu će se ponovno sastati čelnici svih 27 zemalja članica EU-a, a odmah nakon sastanka i summit šefova država ili vlada 17 zemalja eurozone. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox