Eurozona ne može pobjeći od nove recesije

 Gospodarstvo eurozone ponovo je kliznulo u recesiju, ocijenio je u londonski institut Markit, navodeći da su u ožujku prvi puta pale aktivnosti i u industrijskom i u uslužnom sektoru.Indeks menadžera nabave za privatni sektor eurozone iznosio je u ožujku 49,1 bod što je njegova najniža vrijednost u posljednja tri mjeseca. U veljači iznosio je 49,3 boda. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast. Aktivnosti u uslužnom sektoru pale su u ožujku drugi mjesec zaredom dok je industrijski sektor zabilježio prvi pad u tri mjeseca.

Među pojedinim zemljama Italija i Španjolska i dalje su zaglavljene u recesiji, iako je pad aktivnosti usporio. U Njemačkoj je rast oslabio na najnižu razinu u tri mjeseca nakon kratkotrajnog uzleta na početku godine dok je Francuska zabilježila prvi pad aktivnosti u četiri mjeseca. Jedina je svjetla točka bila Irska gdje je rast dosegnuo najbrži tempo u 11 mjeseci.

Blago usporavanje pada u uslužnom sektoru eurozone nije bilo dovoljno da nadoknadi prvi pad aktivnosti u industrijskom sektoru u tri mjeseca, pa se gospodarstvo u cjelini u ožujku ponovo smanjilo, zaključio je glavni ekonomist Markita Chris Williamson. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox