Eurozona ruši rekorde: Bez posla 19 milijuna ljudi

Foto: Shutterstock

Stopa nezaposlenosti u 17-članoj eurozoni u studenome je dosegnula novu rekordnu razinu od 11,8 posto, pokazali su u najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata. 

Stopa nezaposlenosti uvećana je za daljnji 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec, objavio je statistički ured Europske unije. Broj nezaposlenih u 17-članoj eurozoni, čije stanovništvo doseže približno 330 milijuna, u studenome je tako dosegnuo gotovo 19 milijuna, pri čemu se 'vojska' nezaposlenih samo u proteklih godinu dana povećala za daljnjih više od dva milijuna, pokazuju Eurostatovi podaci.

Iako je broj nezaposlenih u 27-članom EU u studenome prvi put premašio 26 milijuna, jaz među zemljama eurozone i drugim članicama EU-a sve se više produbljuje, s obzirom da se stopa nezaposlenosti u čitavoj Uniji zadržala na 10,7 posto. U proteklih godinu dana broj nezaposlenih uvećan je za dodatnih 2,015 milijuna u eurozoni i za 2,012 milijuna u EU, navodi se u priopćenju Eurostata. Usporedbe radi, u studenome 2011. stopa nezaposlenosti u eurozoni je iznosila 10,6 posto a u EU 10 posto, pokazuju podaci toga ureda.

Najvišu stopu nezaposlenosti u EU, od 26,6 posto, u studenome 2012. zabilježila je Španjolska, snažno pogođena kolapsom tržišta nekretnina i lošim bankovnim zajmovima. U stopu je slijedi Grčka, sa stopom nezaposlenosti od 26 posto u rujnu 2012. Obje zemlje drže neslavne rekorde također i u skupini mlađih od 25 godina, gdje stope nezaposlenosti dosežu oko 57 posto. Prema sezonskih prilagođenim podacima koje Eurostat objavljuje radi lakše usporedbe s glavnim trgovinskim partnerima EU-a, stope nezaposlenosti u SAD-u i Japanu iznosile su 7,8 posto, odnosno 4,1 posto.

Studeni je devetnaesti uzastopni mjesec u kojem eurozona bilježi rast nezaposlenosti, napominje analitičar Howard Archer iz tvrtke sa sjedištem u Londonu IHS Global Insight. Po njegovu izračunu, broj nezaposlenih od travnja 2011. uvećan je za ukupno 3,278 milijuna. Očekuje također da će stopa nezaposlenosti tijekom ove godine nedvojbeno premašiti 12 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox