Evo kako bi ulazak u EU mogao skupo koštati izvoznike hrane

Velike količine hrane iz Hrvatske izvoze se u susjednu zemlje. Ali ulaskom u Europsku uniju na tu robu plaćati će se carine što bi moglo dovesti do velikih gubitaka, piše dnevnik.hr

Zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini domaći proizvođači ne moraju plaćati carne pri izvozu u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju to više neće biti moguće jer dogovor prestaje važiti i carine će se morati početi plaćati. To bi izvoznicima znatno moglo dignuti troškove te dovesti do gubitka radnih mjesta.

U slučaju da se bitno ne promjeni nešto u odnosu na režim koji EU ima prema Bosni i Hercegovini, ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, Hrvatska će onda preko 100 milijuna eura imati direktnih negativnih posljedica već u prvoj godini svoga članstva, rekao je Nadan Vidošević, predsjednik HGK.

Pomoć izvoznicima obećali su ministri poljoprivrede i financija. Kada europovjerenik za poljoprivredu stigne u Hrvatsku počet će pregovori da slobodna trgovina sa regijom ostane i nakon ulaska Hrvatske u Uniju. I na taj način nam omogući da po povlaštenim uvjetima koje imamo naše proizvode koji su proizvedeni u Hrvatskoj plasiramo na tržišta regije, rekao je ministar Jakovina. Poznato je da je domaća industrija hrane jedna od najsvjetlijih točaka gospodarstva i skoro je u potpunosti u domaćem vlasništvu. Ukoliko izostane pomoć vlasnicima oni bi se lako mogli odlučiti na premještanje proizvodnih pogona u druge zemlje. Gotovo većina naših kompanija je u mogućnosti organizirati svoju proizvodnju i izvan Hrvatske, rekao je Neven Vranković, član Uprave Atlantic grupe. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox