Evo što se Španjolcima dogodilo nakon povećanja PDV-a

Ilustracija

Promet u trgovini na malo u Španjolskoj pao je u rujnu po najvišoj stopi u posljednjih najmanje šest godina jer je osobnoj potrošnji novi udarac zadalo nedavno povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV). 

Kalendarski prilagođen promet pao je za 10,9 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, objavio je u tamošnji ured za statistiku. Time je pad na godišnjoj razini snažno ubrzao, s obzirom da je u kolovozu smanjen za dva posto, pokazuju revidirani podaci statističkog ureda. Riječ je o najvećem padu prometa od lipnja 2006. i 27. uzastopnom mjesečnom padu. Odražava tešku situaciju u gospodarstvu koje muku muči s drugom po redu recesijom u posljednje tri godine i kronično visokom nezaposlenošću.

Španjolska je u recesiji od prvog tromjesečja ove godine i najvjerojatnije se neće vratiti na rast prije kraja 2013. godine, govore procjene tamošnje vlade koje većina ekonomista smatra preoptimističnima. U kolovozu je Španjolska zabilježila najveću nezaposlenost u EU od 25,1 posto, prema podacima EU-a. Očekuje se da će nezaposlenost dodatno rasti budući da je golemi proračunski manjak prisilio vladu u Madridu da uvede stroge mjere štednje i podigne poreze kako bi umirila tržišta i uvjerila ih da može zauzdati državne financije. Vlada je 1. rujna podigla glavnu stopu PDV-a za tri postotna boda, na 21 posto.

Očito nema znakova popuštanja krize. Najnovije brojke o prometu svjedoče o oštrom padu i sugeriraju da domaća potražnja neće biti ni blizu razinama koje prognoziraju u vladi, kaže ekonomist u banci Nomura Silvio Peruzzo. Očekuju se da će preliminani podaci o BDP-u, na rasporedu za objavu u utorak, pokazati da je španjolsko gospodarstvo u trećem tromjesečju smanjeno 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, najvećim dijelom zbog pada osobne potrošnje. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox