Evo zbog čega će mobilni operateri izgubiti 18 milijardi eura

Prema istraživanju analitičara tvrtke Ovum, mobilni operateri ove godine ostati će bez velikog dijela prihoda kada je riječ o segmentu razmjene poruka. Razlog je što sve više korisnika koristi popularne instant message aplikacije na pametnim telefonima.

Tako će prema procjeni analitičara promet mobilnih operatera ove godine ukupno pasti za gotovo 18 milijardi eura u odnosu na prošlu godinu, a sve zbog pada u korištenju SMS i MMS usluga. Prošle godine IM aplikacije na mobitelima mobilnim su operaterima uzrokovale pad prometa u visini od sedam milijardi dolara, piše bug.hr

Najraširenija aplikacija za razmjenu instant poruka je Whatsapp, a dostupna je u izdanjima za Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry i Symbian. Također, smanjenju korištenja SMS-a uvelike doprinosi i Facebook koji je također dostupan na mobitelima, te iMessage koji standardno dolazi s iOS-om.

Sve što preostaje mobilnim operaterima je prilagoditi svoje tarife s fokusom na naplatu prijenosa podataka, procijenili su analitičari. Također, operaterima savjetuju blisku suradnju s onima koji razvijaju IM aplikacije za mobitele. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox