Federacija BiH najavljuje privatizaciju desetak kompanija

Foto: Shutterstock

Agencija za privatizaciju Federacije BiH (APF) predložit će vladi ovoga entiteta prodaju dijela dionica dvaju elektroprivrednih i telekom poduzeća kao i privatizaciju desetak državnih kompanija ističući da im je vrijednost u posljednjem desetljeću pala za 1,15 milijardi maraka ili za oko 560 milijuna eura. 

Direktor APF-a Šuhret Fazlić rekao je za sarajevski Dnevni Avaz da će ova agencija predložiti prodaju po pet posto dionica putem burze Elektroprivrede BiH sa sjedištem Sarajevu i Elektroprivrede Herceg-Bosne iz Mostara te Hrvatskog telekoma Mostar i BH Telekoma. HT Mostaru je T-HT vlasnik 39,10 posto udjela, a Hrvatska pošta 5,23 posto, Federacija ima većinski udjel od 50,10 posto, a mali dioničari 5,57. Do sada je država prodala 10 posto udjela u dvjema elektoprivrednim poduzećima.

Fazlić je najavio i da se u ovoj godini planira privatizacija državnog kapitala deset drugih kompanija među kojima su Aluminij Mostar, Hidrogradnja, Energoinvest, Šipad Export-Import, Unis, Bosnalijek, Tvornica duhana Sarajevo, Energopetrol, Sarajevo-osiguranje i Remontni zavod Travnik. U Aluminiju iz Mostara Hrvatska je vlasnik 12 posto, dok se oko visine državnog udjela vodi spor između uprave poduzeća i vlasti u Federaciji BiH. Po ranijem sporazumu, koji je predviđao i provedbu privatizacije, Federacija je imala 44 posto udjela jednako kao i radnici. Nakon što je propala prodaja Aluminija, uprava navodi da je država vlasnik tek 24 posto.

U naftnoj kompaniji Energopetrolu država je vlasnik 22 posto udjela, dok hrvatsko-mađarski konzorcij Ina-Mol ima 67 postotni udjel. Direktor APF-a upozorio je da su zbog kašnjenja s privatizacijom desetak kompanija drastično izgubile na vrijednosti, navodeći da je tih desetak preduzeća u posljednjem desetljeću izgubilo kapital veći od 1,15 milijardi konvertibilnih maraka. Dodao je kako postoje poduzeća koja bi se, kad bi se malo u njih uložilo, mogla lakše prodati. Privatizacija ima svoje trajanje, trebamo završiti ovaj posao, rekao je Fazlić. Pojasnio je da zbog toga rade na izmjeni Zakona o privatizaciji u Federacije BiH kako bi ubrzali procedure za privatizaciju državnih kompanija. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox