Fiat ostaje u Italiji zbog dobrih rezultata u SAD-u

Fiat će ostati u Italiji zahvaljujući zaradi ostvarenoj u inozemstvu, posebice u Sjedinjenim Državama, priopćio je izvršni direktor kompanije, prigušujući time bojazni od gašenja radnih mjesta u Italiji.

Pokušavamo profitirati od oporavka na američkom tržištu i to iskoristiti do maksimuma, kako bismo postigli financijsku sigurnost koja bi omogućila zaštitu nazočnosti Fiata u Italiji i Europi u aktualnom dramatičnom trenutku, rekao je Sergio Marchionne za dnevnik La Repubblica. Urušavanje prodaje potpiruje strahovanja da bi talijanski div mogao zatvoriti tvornice u matičnoj zemlji i preorijentirati poslovanje na strana tržišta gdje ostvaruje dobit. Fiat je u Europi akumulirao gubitke u visini 700 milijuna eura koje može podnijeti zahvaljujući uspjehu u Sjedinjenim Državama i gospodarstvima u razvoju, naglasio je Fiatov čelnik.

Talijansko poduzeće očekuje u ovoj godini 3,5 milijardi eura operativne dobiti, od čega nijedan euro neće biti generiran u Italiji, dodao je on. Marchionne je proteklih godina gradio partnerstvo s posrnulim američkim divom Chryslerom koje sada podupire Fiatove rezultate. Novi strateški plan bit će objavljen u listopadu. Prema važećem planu, objavljenom 2010., kompanija se obvezala ostati u Italiji, uz prognoziranih ukupno 20 milijardi eura ulaganja i zacrtani proizvodni cilj od 1,4 milijuna vozila do 2014.

Fiat ima ukupno 197.000 zaposlenih, uključujući oko 80.000 u Italiji, što ga čini najvećim poslodavcem u zemlji. Zbog pada prodaje u Italiji za oko 20 posto, te otpora sindikata i pravnih teškoća Marchionne je više puta upozoravao da bi poduzeće moglo biti prisiljeno zatvoriti neki od pogona. Istaknuo je da se talijansko tržište u petogodišnjem razdoblju smanjilo za 1,1 milijun vozila, na manje od 1,4 milijuna, čime je argumentirao odustajanje od uvođenja novih modela. Oni bi možda povećali prodaju za 30 tisuća vozila ali uključuju rizik gubitka dvije milijarde eura na pratećim ulaganjima. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox