Fiksni telefon pada u zaborav: Sve više telefoniramo putem mobitela

U hrvatskim pokretnim (mobilnim) mrežama u trećem ovogodišnjem tromjesečju utrošeno je 1,62 milijarde minuta, čime se nastavio trend rasta korištenja mobitela, dok je u nepokretnim (fiksnim) mrežama, s 1,1 milijardom utrošenih minuta, ponovno zabilježen pad, objavio je Državni zavod za statistiku napominjući da su podaci za ovu godinu privremeni.

Količina utrošenih minuta u pokretnim mrežama veća je za 6,3 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, dok je u nepokretnim mrežama smanjena za 8,8 posto.

Po podacima DZS-a, ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine u mobilnim mrežama utrošeno 4,6 milijardi minuta ili gotovo 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je u fiksnim mrežama minuta utrošeno 3,4 milijarde ili 9,2 posto manje.

Porast u unutarnjem prometu

Glavnina minuta u mobilnim mrežama u devet mjeseci ove godine, 4,53 milijardi, utrošena je u unutarnjem prometu, što je porast od 4,8 posto. U međunarodnom prometu ostvareno je 69 milijuna minuta, 6,2 posto više.

U fiksnim mrežama je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u unutarnjem prometu utrošeno 3,3 milijarde minuta, što je 7,2 posto manje nego lani. U međunarodnom prometu taj je pad dosegnuo 44,6 posto, s ostvarenih 113 milijuna utrošenih minuta. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox