FlixBus slavi 7. rođendan - Snažno širenje FlixBus poslovnog modela diljem svijeta

Prvi zeleni autobus krenuo je 13. veljače 2013. iz Münchena u Erlangen, a danas, 13. veljače 2020., FlixBus slavi svoj 7. rođendan. Liberalizacijom autobusnog prijevoza u Njemačkoj započeo je razvoj FlixBusa koji je u sedam godina razvio najveću međunarodnu autobusnu mrežu na svijetu.


Dodavanjem novih usluga; digitalizacijom željezničkog prometa u vidu FlixTrain vlakova, pokretanjem FlixChartera te uvođenjem najnovije, FlixCar usluge u Francuskoj, FlixMobility se potvrdio kao pokretač trendova u prijevozu putnika. Samo u prošloj godini FlixBus je prevezao preko 62 milijuna putnika, a snažan rast se očekuje i u 2020. g.

Europska ekspanzija

„Ponosni smo što danas slavimo naš sedmi rođendan kad se možemo osvrnuti na brojna postignuća diljem Europe i SAD-a. No, tu se ne namjeravamo zaustaviti: 2020. je puna ambicioznih planova. ", najavio je André Schwämmlein, osnivač i CEO FlixMobilitya.

Ojačavši veze između Ujedinjenog Kraljevstva i kopnene Europe, FlixBus u ovoj godini želi povećati frekventnost međunarodnih linija iz Francuske, Beneluksa i Njemačke te započeti prve britanske domaće linije.

Schwämmlein: „Veliki interes Britanije da ostane povezana s Europom vidi se u njenoj otvorenosti prema stranim ulaganjima. Razvoj domaće mreže sljedeći je korak prema potpuno integriranoj ponudi za korisnike u UK. Pred nama je zrelo tržište s dugom tradicijom putovanja autobusom, stoga nam je drago što ćemo na stol donijeti nešto novo - pametan i održiv proizvod u kombinaciji s iskustvom tradicionalnih britanskih prijevoznika.” 

Snažnom europskom ekspanzijom namjera je uspostaviti domaću mrežu linija i u Portugalu gdje se planira povezivanje više od 80 destinacija. Isto tako, zelena mobilnost širi se i na baltičke zemlje povezivanjem Estonije, Latvije i Litve s Poljskom.

Ulazak FlixBusa na četvrti kontinent

FlixBus zelenoj mreži od 18.2. pridružuje se i Maroko. Devet marokanskih gradova: Marrakech, Rabat, Fès, Meknès, Tanger ili Casablanca bit će izravno povezano s 27 destinacija u Francuskoj, čime Maroko uz jedno presjedanje u nekom od francuskih gradova postaje dostupan putnicima iz cijele Europe. Ovim povezivanjem FlixBus je označio prve korake u Africi, četvrtom kontinentu nakon ulaska na tržište SAD-a 2018.g. te Turske 2019.g.

Nadalje, novo desetljeće donosi još ambicioznije planove širenja, a FlixBus je već krenuo s pripremama za ulazak na tržište Južne Amerike i Azije.

CEE South regija: pripreme za ljetnu sezonu i najava prvih koraka u Makedoniji i Albaniji

CEE South regija svoj razvoj prati od 2016. g. kad je FlixBus započeo s prvim vožnjama u Hrvatskoj, a ubrzo nastavio svoje širenje na Sloveniju i pokrenuo prve zelene linije u BIH.

2019.g. obilježilo je međusobno povezivanje zemalja regije te se tako u veljači južni dio BIH koji uključuje gradove poput Mostara i Međugorja po prvi puta povezao s destinacijama u Hrvatskoj. Iste godine u srpnju, zeleni autobusi krenuli su s prvim vožnjama i u Srbiji povezujući Beograd sa Zagrebom i Ljubljanom, a već u listopadu ponuda se proširila i na Budimpeštu.

Ulaganjem u integrirani prijevoz koji se temelji na održivom prijevozu u Hrvatskoj je ostvarena suradnja s HŽ Putničkim prijevozom. Time je u FlixBus globalnu mrežu uključeno dodatnih 70 destinacija iz Središnje Hrvatske s gotovo 170 dnevnih polazaka. Zahvaljujući ovoj suradnji putnicima su omogućena putovanja do najpoželjnijih europskih destinacija kombinacijom prijevoza vlaka i autobusa.

U 2019. godini FlixBus je samo u Hrvatskoj preveo 1,4 milijuna putnika što je 79% više u odnosu na 2018., BIH bilježi rast broja putnika od čak 150% dok Srbija bilježi kontinuirani rast u broju putnika koji su prepoznali FlixBus kao omiljeno sredstvo putovanja Europom.

Pred CEE South regijom je još jedna izazovna godina. Uz pripreme za ljetnu sezonu koja će donijeti višu frekventnost polazaka i veći broj zelenih autobusa na cestama, planiraju se prvi koraci FlixBusa u Makedoniji i Albaniji.

Do kraja prve polovice 2020. godine Makedonija i Albanija ulaze djelomično u zelenu mrežu FlixBusa te se upravo zahvaljujući globalnoj mreži od 30 država, 19 destinacija povezuje s ostatkom Europe. (A.Č/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox