Ford otpušta stotine radnika u Europi

Američki automobilski div Ford objavio je da će ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta u Europi zbog pada potražnje.

Radna će mjesta biti ukinuta u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim dijelovima Europe, iako u Fordu još ne znaju točne brojke. Američka kompanija ima pogone i u Belgiji i Španjolskoj. Ford Europa očekuje da će tim planom ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta, ali točne se brojke neće znati još nekoliko sljedećih mjeseci, ističu. Proizvođač automobila ponudit će otpremnine i ukinuti radnih mjesta za honorarno zaposlene i one koji obavljaju određene usluge u podnajmu.

Iz Forda napominju da bi njihovo europsko poslovanje u ovoj godini moglo pretrpjeti gubitke u visini jedne milijarde dolara. Američki automobilski div zapošljava 15.000 radnika u Britaniji. Početkom mjeseca Ford je predstavio niz novih modela, uključujući i nove verzije najpopularnijih brendova Fiesta, Mondeo i Kuga, kako bi potaknuo prodaju u Europi.

Izvršni direktor Ford Europe Stephen Odell naglasio je na predstavljanju u Amsterdamu da Europa nudi ogroman potencijal rasta, ali u dugoročnom razdoblju. U prvoj polovici godine prodaja američkog automobilskog diva u Europi pala je gotovo 10 posto, na najnižu razinu u posljednjih 17 godina. Ford u Europi želi smanjiti troškove rada i poboljšati iskoristivost postrojenja, koja je trenutno manja od 65j posto. Kako se zatvaranje tvornica u Njemačkoj pokazalo politički teškim, Ford nastoji za strukturne promjene pridobiti sindikate i političare u Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj i Britaniji. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox