Ford planira zatvoriti tvornicu u Belgiji i otpustiti 4.300 radnika

Američki proizvođač automobila Ford Motor zatvorit će 2014. tvornicu u belgijskom gradu Genku koja zapošljava 4.300 radnika kako bi obuzdao gubitke u Europi i prilagodio kapacitete padu potražnje, objavili su u srijedu sindikalni čelnici. 

Uprava je odlučila zatvoriti pogon za montažu i prešanje u Genku 2014. godine, na kraju tekućeg proizvodnog ciklusa, kazao je Luc Prenen, čelnik sindikata ACV, radnicima okupljenim ispred tvornice. To će rezultirati zatvaranjem tvornice u Genku i ukidanjem 4.300 radnih mjesta, dodao je. Belgijska tvornica proizvodi automobile srednje veličine marke Mondeo, te mini kombije Galaxy i S-MAX. Sva tri modela približavaju se kraju zacrtanih ciklusa proizvoda. Proizvodnja novih modela Mondea, S-MAX-a i Galaxyja bit će premještena u španjolsku Valenciju, rekao je Prenen.

Potrošače u Europi pritišću manji prihodi, nezaposlenost i kresanje javne potrošnje, što stvara sumornu gospodarsku situaciju koja je izazvala pad na tržištima vozila u regiji. Zaradu proizvođača nagrizaju i preveliki proizvodni kapaciteti. Direktori Ford Europea, uključujući i glavnog izvršnog direktora Stephena Odella, trebali bi se tijekom dana sastati s belgijskim premijerom Eliom di Rupom i ministricom rada Monicom De Coninck, rekao je vladin glasnogovornik.

Sastat će se i sa članovima regionalne vlade Flandrije, regije gdje se tvornica nalazi. U rujnu se broj novoregistriranih automobila u Europi smanjio najbržim tempom u posljednjih 12 mjeseci. Gotovo svi glavni brandovi zabilježili su dvoznamenkasti pad. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox