Forum za slobodu odgoja: Predizborno vrijeme je prilika za promicanje tolerancije

Forum za slobodu odgoja u izjavi u povodu Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenog, podsjeća na važnost tolerancije u suvremenim društvima jer, ističu, svakodnevne situacije upozoravaju da nasilje i agresija najčešće dobivaju znatno više pažnje i medijskog prostora od akcija koje potiču mir, nenasilje i toleranciju.

Međunarodni dan tolerancije prilika je da se svake godine podsjetimo na važnost tolerancije u suvremenim društvima. Posebno je to važno u društvima koja još uvijek razvijaju demokratsku kulturu i u kojima treba učiniti dosta napora da tolerancija postane sastavni dio privatnog i javnog života - napominje se u priopćenju te nevladine udruge. Forum također ističe da je upravo predizborno vrijeme prilika da svi oni koji obavljaju javne dužnosti vlastitim primjerom promoviraju toleranciju, pluralizam i ljudska prava jer oni imaju i odgojnu ulogu budući da njihove postupke, izjave, načine ophođenja i odnos prema sugovornicima imaju utjecaj na mlade naraštaje. Naglašava i kako je presudna uloga obrazovnog sustava da pruži primjer i omogući mladima da se sustavno upoznaju s građanskim obrazovanjem te idejama demokracije, tolerancije, nenasilne komunikacije i izgradnje mira te poziva sve nastavnike, stručne suradnike i učenike da se pridruže obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije vlastitim radionicama, idejama, kreativnošću.

Implementacija obrazovnih standarda suvremenih demokratskih društva u hrvatski obrazovni sustav

Uz potporu Grada Zagreba, Forum je drugu godinu za redom, pokrenuo kampanju Oboji svijet šarenim bojama tolerancije čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti tolerancije u svakodnevnom životu te osobnog opredjeljenja i predanja u promicanju tolerancije u svojoj okolini, a akcija se ove godine odvija u Međunarodnoj godini volontiranja. Uz brojne volontere i volonterke koji svojim izuzetnim doprinosom i osobnim naporima pridonose stvaranju tolerantnijeg društva, veliku ulogu u zalaganju i borbi za tolerantnije i demokratskije društvo imaju organizacije civilnog društva – udruge, ali presudnu ulogu pružanjem primjera i omogućavanjem mladima da se sustavno upoznaju s građanskim obrazovanjem te idejama demokracije, tolerancije, nenasilne komunikacije i izgradnje mira ima obrazovni sustav, stoji u priopćenju. Forum za slobodu odgoja je organizacija civilnog društva čiji je cilj implementacija obrazovnih standarda suvremenih demokratskih društva u hrvatski obrazovni sustav. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox