FOTOGALERIJA: Više od 500 sudionika na seminaru o novom Zakonu o udrugama

U organizaciji časopisa Udruga.hr, fotke by Pixsell

Jučer je u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin, u organizaciji časopisa Udruga.hr, održano savjetovanje posvećeno novom Zakonu o udrugama koje je uspjelo okupiti čak petsto predsjednika/ica i djelatnika udruga iz cijele Hrvatske.

U Hrvatskoj je registrirano više od 50 tisuća udruga, no procjenjuje se da je barem 30% njih neaktivno. U svom djelovanju podliježu nizu propisa koji im uvelike kompliciraju poslovanje, stoga je cilj ovog savjetovanja bio upoznati predsjednike/ice i djelatnike udruga s njihovim pravnim obavezama i mogućnostima te načinima unaprjeđenja i olakšanja vlastitog poslovanja.

 

"Novi Zakon o udrugama donesen je 6. lipnja na 13. sjednici Hrvatskog sabora, a stupa na snagu od 1. listopada, stoga će predavači dati na desetke konkretnih odgovora iz područja primjene novog Zakona o udrugama, a s ciljem kako bi se što jasnije i razumljivije prezentirala razna problematika vezana uz zakonsko poslovanje udruga.", istaknula je Sandra Mihelčić, direktorica Business Media Group-e, izdavača časopisa Udruga.hr.


Predavači su bili Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Vladinog ureda za udruge, Igor Milinović, porezni stručnjak i glavni urednik časopisa Udruga.hr, Božo Prelević i Marija Butković, pravni stručnjaci, autori časopisa Udruga.hr.

 

Vesna Lendić Kasalo

 

Igor Milinović

"Cilj donošenja novog Zakona o udrugama je osiguravanje učinkovitog djelovanja udruga sa svojstvom pravne osobe te stvaranje preduvjeta za djelotvorno financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge u Republici Hrvatskoj", istaknula je Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Vladinog ureda za udruge. Istaknula je koji su bili razlozi donošenja novog Zakona o udrugama, što se njime uređuje, tko i kako može financirati programe i projekte udruga od interesa za opće dobro te koja su očekivanja od novog zakona.

Marija Butković, pravna stručnjakinja, fokusirala se na pravni aspekt promjena novog Zakona o udrugama i novine u njemu. Među ostalima - kako definirati naziv udruge, registrirati udrugu, koje su odgovornosti udruge, kako se skraćenim likvidacijskim postupkom udruga može likvidirati... Primjerice osnivač udruge može biti i punoljetna osoba lišena poslovne sposobnosti u dijelu sklapanja pravnih poslova, te maloljetna osoba s navršenih 14 godina života uz ovjerenu suglasnost zakonskog zastupnika odnosno skrbnika. Jedna od novina je i uvođenje novčane kazne od 2.000 -10.000 kn ukoliko udruga ne vodi popis svojih članova ili ga ne vodi na način propisan zakonom.

Marija Butković


Pravni aspekt promjena novog Zakona i udrugama bila je i tema predavanja Bože Prelevića, pravnog stručnjaka koji je govorio o novinama u Zakonu o udrugama u vezi statusnih promjena udruga (njihovog spajanja, pripajanja i podjele), upravljanju udrugom i tijelima udruge, nadzoru nad radom udruge kao i prestanak nad radom udruge.

 


Financijski aspekt promjena novog Zakona o udrugama i novine prema prijedlogu novog Zakona o financijkom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija predstavio je Igor Milinović, porezni stručnjak i glavni urednik časopisa Udruga.hr. 

 

Predavači su odgovorili na desetke stručnih upita sudionika seminara


 

Predstavnici tvrtke Aquaviva i Sandra Mihelčić

 

Udruge godišnje dobiju oko milijardu kuna javnih sredstava, od čega jedna trećina dolazi iz proračuna RH, dok ostatak priskrbljuju županije, gradovi i općine. Vrlo značajne izmjene Zakona o udrugama trebale bi pojednostaviti određene procedure, poput zatvaranja udruge, te poraditi na većoj transparentnosti rada udruga, veća transparentnost ključna je u jačanju povjerenja i održivosti projekata od interesa za javno dobro.

Organizacijski tim časopisa Udruga.hr

 

Prezentacije sa seminara možete preuzeti ovdje...

http://www.poslovni-savjetnik.com/prezentacije

Više o izdavaču časopisa Udruga.hr na www.business-media-group.com

PS/Svjetlana Pećinar

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox