Fotografija Billyja the Kida prodana za 12 milijuna kuna

Jedina fotografija najpoznatijeg revolveraša američkog Divljeg zapada Billyja the Kida koji se krajem 1880. ili početkom 1881. fotografirao pred jednim salunom u Novom Meksiku za samo 25 centa, prodana je u subotu na aukciji za 2,3 milijuna dolara (11,9 milijuna kuna).

 

Bogati američki biznismen i kolekcionar William Koch kupio je fotografiju na aukciji koja se tradicionalno održava pod nazivom "Old West Show and Auction" u Denveru. Početna cijena bila je 150.000 dolara. Riječ je o fotografiji veličine 5x8 centimetara.

Poznati revolveraš, koji je koristio i pseudonime William Bonney, Henry Antrim i Henry McCarty, tijekom kratkog života ubio je, po legendi, 21 osobu, ali po povijesnim podacima navjerojatnije je da je njegovih žrtava bilo maksimalno devet. I sam je ubijen, kao 22-godišnjak, u srpnju 1881. godine.

Postoje još najmanje dvije fotografije iz razdoblja kad je Kid bio dijete, jedna iz vremena kad je pohađao školu u Silver Citiyju u Novom Meksiku i druga na kojoj je Kid među kaubojima na jednom ranču blizu Roswella, ali ova danas prodana jedina je iz starijeg razdoblja njegova života. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox