Franak i Potrošač tuže 8 banaka: Ne borimo se samo za dužnike u švicarcima

Udruga Franak inicirala je podizanje nove, dopunjene i proširene kolektivne tužbe protiv osam banaka, a tužbu podiže Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - Potrošač, koji ima ovlast za podizanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača na temelju Vladine uredbe, izvijestili su čelnici Udruge Franak i Potrošač.

Riječ je o najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj za čiju je pripremu i doradu okupljen niz pravnih i ekonomskih stručnjaka te prikupljeni brojni slučajevi i analize kako bi se što bolje izborili za zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom, dakle ne samo u švicarskim francima, već i u eurima, ističu iz Udruge Franak koja je novu tužbu inicirala pet mjeseci nakon prve kolektivne tužbe protiv banaka.

Tužba se podnosi protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke, izvijestili su čelnici Udruge Franak i Potrošač na konferenciji za novinare.

Nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule

Tužbom će se uz ostalo pokušati dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u francima te ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom sklopljenih zaključno do kraja 2010. Za ugovore od početka 2011. nadalje razmatra se mogućnost podizanja posebne tužbe vezane samo za varijabilnu kamatnu stopu, jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u švicarskim francima.

Tužba se temelji na kršenju odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošačaPreviše je netransparentnih i neujednačenih primjera bankarskog poslovanja koji ukazuju na nepravilnosti u poštivanju prava građana korisnika kredita, ističe glavna odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski.

Vraćanje na staro

Tužbom će se uz ostalo predložiti da se bankama naloži da obračunaju iznose kredita po tečaju franka pri isplati kredita i u skladu s tim promijene ugovorne odredbe u kunske ili kredite s valutnom klauzulom u eurima, da promijene ugovore tako da varijabilna kamatna stopa sadrži fiksnu bankarsku maržu i varijabilni, egzaktno i transparentno odredivi dio, te da u skladu s tim promjenama obračunaju i oštećenim potrošačima isplate razliku uplaćenih rata, itd. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox