Francuska i Italija pomažu Hrvatskoj u borbi protiv korupcije

Projekt "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - podrška Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa", svečano je danas otvoren u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

 

Twinning projekt vrijedan 750 000 eura provodi francusko Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Uredom premijera Republike Italije i talijanskim Ministarstvom uprave te hrvatskim Ministarstvom pravosuđa, a glavni korisnik je Sektor za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa.

Projekt, kojeg je provedba počela u svibnju 2010. i trajat će do siječnja 2012. godine, financira Europska unija kako bi na taj način poduprla Hrvatsku u daljnjem jačanju vladavine prava kroz učinkovitiju provedbu Nacionalne antikorupcijske strategije i pratećeg Akcijskog plana.

Napominjući kako je glavni cilj projekta ojačati međuagencijsku suradnju u borbi protiv korupcije, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je da bez evidencije rezultata, jasnih istraga te kaznenog gonjenja svih kaznenih djela vezanih uz korupciju Hrvatska neće moći zatvoriti poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava, a time i završiti pregovore o ulasku u EU.

Ističući da je prevencija korupcije jednako važna kao i represija, Vandoren je kazao da bi učinkovita prevencija trebala dovesti do izbjegavanja riskantnih situacija koje dovode do korupcije.

Kao tri glavna područja u prevenciji korupcije naveo je uspostavljanje neovisnih mehanizama kontrole u financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, sprječavanje sukoba interesa te pravo svih građana na pristup informacijama koje bi se trebalo odnositi ne samo na državna tijela, već i državna poduzeća i javne ustanove.

Državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa Tatjana Vučetić rekla je da Hrvatska ulaže velike napore u prevenciju korupcije, izgradnju institucija te sustavno otkrivanje i procesuiranje korupcijskih kaznenih djela.

Istaknuvši kako je u potpunosti izgrađen institucionalni okvir za učinkovito otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela vezanih uz korupciju i organizirani kriminal, Vučetić je rekla da je djelatnost u borbi protiv nje vidljiva i u procesuiranju slučajeva korupcije na visokoj razini, koji su upravo u tijeku. Uz to, Hrvatska je odlučna i u namjeri da nitko ne može zadržati imovinu stečenu kaznenim djelom.

Otvaranju projekta su među inim nazočili i francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jerome Pasquier, savjetnik talijanskog Ministra uprave i unaprjeđenja za pitanja suzbijanja korupcije i transparentnost Maurizio Bortoletti, glavni tužitelj na Sudu pravde Yves Charpenel te voditelj projekta za Hrvatsku Tihomir Kralj. (hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox