Francuska: Islamski velovi koji pokrivaju cijelo tijelo - zabranjeni

Francuski parlament u utorak je prihvaćanjem prijedloga zakona u gornjem domu, Senatu, izglasao zabranu nošenja na svim javnim mjestima islamskih velova koji pokrivaju cijelo tijelo.

 

Time je Francuska došla na korak do konačne zabrane potpuna pokrivanja žena u javnosti burkama ili nikabima, jer se o tom pitanju u roku od mjesec dana još treba očitovati ustavno vijeće, kako bi zakon postao pravovaljan i počeo se primjenjivati.

 

Francuska, u kojoj, po službenim procjenama, oko 1900 žena potpuno pokriva svoja tijela, tako će postati prva europska država koja je uvela takvu opću zabranu nošenja burke i nikaba. Sličnu bi mjeru uskoro trebala uvesti i Belgija.

 

Otvarajući raspravu na sjednici Senata, francuska ministrica pravosuđa Michele Alliot-Marie ocijenila je da je "živjeti u (Francuskoj) Republici otkrivena lica pitanje časti i jednakosti".

 

U zakonskom prijedlogu ne spominje se izričito potpuno pokrivalo za tijelo, nego se govori o "pokrivanju lica na javnom mjestu". To se odnosi na ulice, ali i na "mjesta otvorena za javnost" (trgovine, prometala, parkovi, ugostiteljski lokali...) te javne službe poput škola, ustanova ili bolnica.

 

Novi bi zakon mogao stupiti na snagu u proljeće 2011., ali će se kažnjavanje na osnovi njega početi primjenjivati tek nakon šestomjesečna prijelaznog razdoblja, tijekom kojeg bi policija na prijestupe trebala tek upozoravati pedagoškim metodama.

 

Za kršenje zakona predviđene su novčane kazne od 150 eura za žene koje nose potpuni veo, do 30 tisuća eura i jedne godine zatvora za muškarce koji ih prisiljavaju da ga nose, dok je za prisiljavanje maloljetnica na nošenje burka predviđena kazna čak i do 60 tisuća eura.

 

U zemlji izrazite laičke tradicije, koja u školama zabranjuje nošenje vela kao i pokazivanje prenapadnih simbola drugih vjera, u Senatu se glasovalo u mirnu ozračju. Raspravu o zabrani skrivanja lica i tijela u javnosti pokrenuo je komunistički zastupnik Andre Gerin, bivši gradonačelnik Venissieuxa, predgrađa Lyona u kojem živi mnogo useljenika i u kojem je zadnjih godina znatno porastao broj žena koje se u javnosti kreću skrivena lica i tijela. Na njegovu je incijativu u lipnju 2009. sastavljeno parlamentarno povjerenstvo koje je ispitalo mogućnosti uvođenja zabrane burke.

 

Povjerenstvo je u siječnju prihvatilo rezoluciju u kojoj stoji da burka "nije u skladu s vrijednostima Francuske Republike". Nakon toga su se za zabranu burke u javnosti izjasnili i francuski premijer Francois Fillon i predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je rekao kako "burka nije dobrodošla na francuskom ozemlju".

 

Najkasnije za mjesec dana o zakonskom se prijedlogu zakona još mora očitovati ustavno vijeće i utvrditi je li u skladu s ustavom, nakon čega, u slučaju pozitivna mišljenja, zakon može stupiti na snagu.

 

Donji dom francuskog parlamenta, Nacionalna skupština, prihvatio je prijedlog tog zakona 13. srpnja. Za prijedlog zakona bilo je 335 zastupnika, a jedan je bio protiv. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox