Francuska na tragu hrvatskog sindroma

Broj registriranih nezaposlenih u Francuskoj dosegnuo je rekord od 3,26 milijuna što je na godišnjoj razini rast od 12,5 posto. Odvojeni su podaci pokazali i blagi pad osobne potrošnje u prošlom mjesecu

 

Broj registriranih nezaposlenih u Francuskoj dosegnuo je u travnju novi rekord od 3,26 mil., objavilo je Ministarstvo rada, a podaci su pokazali i blagi pad osobne potrošnje. Time je njihov broj povećan za 39.800 u odnosu na prethodni mjesec.Na godišnjoj razini porastao je 12,5%.

Ako se uzmu u obzir i djelomično zaposleni i nezaposleni u francuskim prekomorskim teritorijima, broj registriranih nezaposlenih u travnju raste na 5,09 mil. Na kraju prošle godine stopa nezaposlenosti u Francuskoj dosegnula je najvišu razinu u 14 godina od 10,6% a Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prognozirala je da će u ovoj godini porasti na 10,7% a u idućoj na 11,1%.

Glavni je razlog nezaposlenosti istek ugovora o zapošljavanju na određeno vrijeme koji poduzeća nisu obnovila, pokazujući nesklonost zapošljavanju radnika na neodređeno. I osobna potrošnja u Francuskoj se ponovo smanjila u travnju, i to za 0,3% u odnosu na ožujak, dijelom i zbog sezonski uvjetovanih faktora.

Ohrabruje pritom rast prodaje automobila, za 1,8%, a povećala se i potrošnja energije, za 2,8%, zbog neuobičajeno niskih temperatura.

 

Izvor: Profitiraj.hr

Više na: http://www.profitiraj.hr/novosti/francuska-na-tragu-hrvatskog-sindroma/

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox