Francuska: Štrajkovi u rafinerijama posustaju

Štrajkovi protiv mirovinske reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja u utorak su u rafinerijama nafte oslabjeli, a sindikati pokazuju da su otvoreniji za razgovore s poslodavcima.

Da dugotrajni javni prosvjedi protiv povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu posustaju, pokazuje i to što se na prosvjednoj povorci ulicama Pariza i drugih gradova okupilo tek nekoliko stotina studenata čiji su broj očito smanjili jesenski praznici.

Reforma mirovinskog sustava prošla je parlamnet i na putu je da postane zakon, a moćni sindikat CFDT je izjavio da je otvoren za razgovore o uvjetima zapošljavanja za mlade i starije građane.

Sarkozyjev savjetnik za socijalna pitanja Raymond Soubie je agenciji Reuters izjavio da su razgovori bliži kako prosvjedi slabe. "Ubuduće moramo naći nove teme i nove metode. Moramo biti i malo invetivni", rekao je i istaknuo kako je potrebno ponovno početi dijalog između sindikata i poslodavaca.

Uklanjanjem barikada iz četiriju od 12 francuskih rafinerija ponovno dotječe gorivo. Radnici u trima rafinerijama završili su dvotjedne prosvjede, no štrajk u lukama još onemogućuje da se do njih dopremi sirova nafta.

Željeznički je promet gotovo potpuno uspostavljen, a prestaju i nestašice na benzinskim postajama jer je vlada povećala uvoz goriva iz drugih europskih zemalja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox