Francuska zatražila odobrenje EK za pomoć Peugeotu i Citroenu

Foto: Ilustracija

Francuska vlada u ponedjeljak je formalno od Europske komisije zatražila odobrenje plana spašavanja financijskog ogranka problemima pritisnutog automobilskog diva PSA Peugeot Citroena, piše francuski dnevnik Les Echos. 

Europski povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia prošli je mjesec kazao da je pomoć Banque PSA Finance (BSF) u početku bila prikazana kao pomoć u financiranju za potrebe zajmodavnih aktivnosti koja ne bi zahtijevala dopuštenje EK, što je uobičajeno kada se radi o državnoj pomoći. Dodao je kako je Komisija zaključila da je sedam milijardi eura vrijedno državno kreditno jamstvo ipak pomoć u restrukturiranju, pa je odlučila od francuskih vlasti tražiti da pošalju zahtjev za odobrenjem. Sporazum o spašavanju morat će razmotriti europski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja i u roku od dva mjeseca izdati odobrenje, piše Les Echos.

To je normalni postupak. Nakon što je francuski parlament 30. prosinca izglasao odluku o državnom jamstvu za zajam BSF-u, prije konačnog odobrenja mora biti izdano ono privremeno, i to u roku od najviše dva mjeseca, kazao je glasnogovornik Peugeota. Zeleno svjetlo Bruxellesa moglo bi biti uvjetovano dodatnim ustupcima Peugeota, uključujući i intenziviranje planova o smanjenju broja zaposlenih, kojim je već predviđeno minimalno 8.000 otkaza, piše nadalje francuski dnevni list. Što se tiče ustupaka, nema ništa novog u odnosu na ono što je najavljeno prošle godine, pojašnjava glasnogovornik.

Povod navedenom planu spašavanja bila je odluka rejting agencije Moody's iz listopada o snižavanju kreditnog rejtinga Peugeotu, zbog čega su ojačali strahovi i da bi rejting njegova financijskog ogranka BSF-a također mogao biti snižen u kategoriju 'bezvrijedan'. Peugeot je u srijedu odvojeno izvijestio o padu prodaje vozila na svjetskom tržištu u 2012. za 16,5 posto. Među glavnim razlozima oštrog pada u tom automobilskom divu navode pad potražnje u dugom pogođenim zemljama južne Europe i obustavu poslovnih aktivnosti u Iranu. Južna Europa u kojoj je PSA Peugeot Citroen snažno prisutan najteže je pogođena, pri čemu je u Francuskoj prodaja pala za 13,3 posto, u Španjolskoj za 14,9 posto a u Italiji za 20,9 posto, stoji u priopćenju te automobilske grupe. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox