Francuski parlament ratificirao hrvatski ugovor

Zastupnici francuske nacionalne skupštine jednoglasno su potvrdili hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji. U Francuskoj je bio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Izvješće o Hrvatskoj predstavio je ministar za europske poslove Bernard Caseneuve, te predsjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske poslove, od kojih se moglo čuti da je Hrvatska prošla proces pregovora koji je bio najrigorozniji i najzahtjevniji do sada, ali i da spor sa Slovenijom prijeti okončanju procesa ratifikacije, piše HRT

Predstavnici političkih skupina, koji su govorili u raspravi, pozvali su mahom na ratifikaciju pristupnog ugovora, izražavajući dobrodošlicu Hrvatskoj u EU.  Hrvatska, koja je duboko europska zemlja, model je za buduća pristupanja a prošla je najzahtjevniji proces pregovora jer su uvedeni novi kriteriji nakon iskustava s ranijim proširenjima, kazao je izvjestitelj Odbora za vanjske poslove Philip Cordery, misleći pritom prije svega na Rumunjsku i Bugarsku.

U današnjoj raspravi jedan je zastupnik kazao da Francuska još uvijek nije utvrdila svoju poziciju glede otvaranja tržišta rada za hrvatske građane, te je pozvala vladu da učini korak u tom smislu.Svaka zemlja Europske unije ima mogućnost ili otvoriti tržište rada ili ga zatvoriti po modelu dva plus tri plus dva, što znači da se sva tržišta rada zemalja Europske unije moraju otvoriti hrvatskim građanima za sedam godina.

Francuska je današnjom ratifikacijom postala 21. zemlja EU-a koja je potvrdila hrvatski pristupni ugovor. Nakon Francuske, hrvatski ugovor još trebaju ratificirati Belgija, Danska, Nizozemska, Velika Britanija, Njemačka i Slovenija. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox