Francuski premijer: neće biti nestašice goriva ni blokade zemlje

Francuski premijer Francois Fillon upozorio je da "neće biti nestašice" goriva u Francuskoj i da on neće dopustiti "blokadu" zemlje, dok sve rafinerije štrajkaju u znak prosvjeda protiv mirovinske reforme.

U okviru prosvjeda protiv mirovinske reforme štrajk se nastavlja u dvanaest francuskih rafinerija, izvijestio je koordinator sindikata CGT-a u naftnoj kompaniji Totalu, Charles Foulard. Zbog takvog stanja navala je na benzinske crpke, a u zračnim lukama vlada zabrinutost.

Stanje se smiruje što se tiče dopreme goriva benzinskim crpkama i u zračnim lukama, nakon "veoma teške" subote, kada su Francuzi u panici navalili na crpke kako bi napunili automobilske spremnike, zbog čega se one nisu mogle dovoljno brzo opskrbljivati gorivom - rekao je predsjednik Francuskog saveza naftnih industrija (UFIP) Jean-Louis Schilansky.

Sada se "isporuka gotovo normalizirala, budući da je pristup skladištima slobodan", rekao je. Opasnost od nestašice "znatno je manja" i raspoložive zalihe dovoljne su za "više tjedana", ocijenio je.

No stanje je "i dalje napeto", dodao je Schilansky. "Pronašli smo rješenja za najteže trenutke krize", ali "nećemo moći ovako unedogled".

Članovi vlade odašilju sve veći broj umirujućih poruka i odbacuju svaku mogućnost nestašice.

Neće biti nestašice benzina jer vlada budno pazi da se to ne dogodi - ustvrdio je ministar rada Eric Woerth.

Državni tajnik za promet Dominique Bussereau izjavio je da "nijedna crpka nije ostala bez goriva" i pozvao je vozače da "ne pune spremnike zbog straha od nestašice". Pozivam na zdrav razum - rekao je.

Što se tiče zračnih luka, opasnost od nestašice je sve manja jer je naftovod koji ih opskrbljuje kerozinom u subotu navečer ponovo otvoren.

Opskrba zračne luke Roissyja teče "glatko" i nema "nikakvog straha" za taj pariški terminal, i to "na neograničeno vrijeme", rekao je Bussereau. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox