Francuski premijer optimističan oko dogovora o nafti iz strateških rezervi

Francuski premijer Francois Fillon vjeruje da postoji dobra šansa da se SAD i Europa dogovore o puštanju nafte iz strateških rezervi na tržište s ciljem spuštanja njezine cijene na burzama.

Francuski premijer to je kazao u intervjuu za državni radio France Inter, manje od mjesec dana uoči predsjedničkih izbora u toj zemlji. Cijene goriva dosegnule su u Francuskoj rekordne razine, izazvavši žustru raspravu predsjedničkih kandidata uoči izbora.

Francuski ministri jučer su otkrili da Pariz pregovara sa SAD-om i Velikom Britanijom o mogućem puštanju nafte iz strateških rezervi nafte u nastojanju da suzbiju rast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima. Cijena barela Brent Blend sirove nafte na londonskom tržištu porasla je od početka godine za oko 15 posto.

Francuski ministar financija Francois Baroin, pak, u intervjuu za radio postaju Europe 1, izjavio je da ima dobar razlog vjerovati da će doći do puštanja nafte iz strateških rezervi. Taj korak treba odobriti i Međunarodna agencija za energetiku. Već sama najava da se zapadne zemlje razmišljaju o puštanju nafte iz strateških rezervi na tržište jučer je spustila cijene nafte na tržištu u Londonu za 1,09 posto na 124,16 dolara za barel, dok su na američkom tržištu bile u minusu 1,79 posto i iznosile 105,41 dolara. Jutros su cijene nafte stagnirale. Analitičari ističu da su kroz povijest, tri mjeseca iza svakog puštanja nafte iz strateških rezervi na tržište, maloprodajne cijene benzina u prosjeku padale 9 posto, a sirove nafte za 12 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox