Franšize, poslovanja temeljena na inovacijama, transferu znanja i iskustvu

U sklopu Rexpo Adriatic sajma investicijskih projekata za jadransku regiju održan je i 5. Međunarodni sajam franšiza i 8. Međunarodni franšizni Forum FIP 2014. Rexpo Adriatic održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike koji je i sam otvorio ovaj događaj, a preko 1000 posjetilaca dokazalo je koliko je ova  tema važna za hrvatsko gospodarstvo.Franšizni dio ove značajne priredbe bio je vrlo dobro prihvaćen i otvara putove odlične suradnje za FIP u sklopu budućih izdanja Rexpo Adriatic. Franšize su tu našle svoje mjesto kao male investicije privatnih osoba u uspješne i već potvrđene poslovne koncepte. U tom smislu ove godine predstavilo se dvadesetak franšiza iz  devet zemalja: UK, SAD, Poljske, Bugarske,Italije, Nizozemske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

U sklopu 8. Međunarodnog franšiznog foruma FIP 2014 održane su i radionice koje su bile podijeljene u dva dijela; one namijenjene hrvatskim poduzetnicima koji su u fazi rasta, gdje su bile  obrađene teme o temeljima stvaranja franšize i rasta te internacionalizacije poslovanja kroz stvaranje franšizne mreže, ali i radionice namijenjene nezaposlenim i zaposlenim ženama, mladima i mladim majkama te ostalim zainteresiranim pojedincima u vezi  ulaska u poduzetništvo putem kupnje već potvrđenog i isprobanog poslovnog modela što u stvari franšize i jesu.

Velika posjećenost ovih radionica u oba dana jasan je pokazatelj da je tema interesantna svima kako našim poduzetnicima za rast i izvoz tako i onima koji žele u poduzetništvo ali ne prepušteni sami sebi. Upravo zato veseli i podatak da se oko promocije franšiznog poslovanja angažirala i HGK koja je prihvatila ideju Hrvatske udruge za franšizno poslovanje da se u njezinom sklopu osnuje Udruženje franšiza koje bi okupljalo i davaoce franšize i primaoce franšiza kako domaćih tako i onih stranih koji posluju na našem tržištu.

Velika je to stvar za franšizno poslovanje u Hrvatskoj jer će se na taj način ostvariti projekti koje je zacrtala Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, a koji nisu bili ostvarivi bez podrške jedne jake institucije. Neki od tih projekata su Franšizni registar kao i Franšizni Inkubator. Potreba stvaranja Franšiznog inkubatora proizašla je iz činjenice da je Hrvatska na zadnjem mjestu u svijetu po broju domaćih franšiza. U Europi u prosjeku je taj odnos 68 % domaćih naspram stranih dok je to u Hrvatskoj tek 12%.

Što je tome razlog točno se ne zna, ali neprepoznavanje nematerijalne imovine, know how i intelektualnog vlasništva od strane naših poduzetnika je sigurno jedan od razloga uz nedovoljnu edukaciju i nedovoljnu potporu institucija. Zato ova suradnja s HGK otvara vrata i povećanju broja domaćih franšiza koje će se širiti nacionalno, ali i u druge zemlje regije i svijeta kako to već neke naše poznate franšize i čine: Surf'n'Fries, Putovanja za dvoje, Body Creator, Aqua, Mlinar i dr. 

(PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox